De regula, sughitul pe termen scurt nu reprezinta nici o problema medicala, insa uneori simtim ca nu ne mai putem opri din sughitat, mai ales ca aceste „atacuri” apar in cele mai imposibile situatii.
Termenul medical pentru sughit este singultus si consta in contractia involuntara si rapida a diafragmei si inchiderea glotei. Prin respiratie se produc sunetele specifice sughitului, atunci cand aerul inspirat se loveste de glota inchisa.
Cauze frecvente ale sughitului
- Consumul de hrana prea calda sau prea rece
- Alcoolul
- Consumul prea rapid de hrana sau bautura
- Sarcina
- Stresul
- Afectiuni ale stomacului / intestinului
Stimularea parasimpaticului pentru oprirea sughiturilor
Exista nenumarate sfaturi prin care puteti opri sughiturile. Iata numai cateva:
- Obturati urechile cu degetele mari si nasul cu degetele mici, incercand sa va tineti respiratia
- Cantati!
- Beti otet
- Rugati pe cineva sa va sperie
- Mancati zahar
Toate acestea stimuleaza parasimpaticul, care apartine sistemului nervos vegetativ. Desigur, puteti sa asteptati sa va opriti din sughitat fara sa interveniti, gandindu-va la altceva. Poate se explica astfel de ce le este adresata intrebarea celor afectati de sughit: „Ce-ai mancat acum trei zile?”
Sughitul, o relicva din perioada prenatala
Pentru fat, sughitul reprezinta un reflex necesar, care trebuie sa se obisnuiasca la viata „de afara” inca din perioada intrauterina prin aceste exercitii de respiratie. Si pentru ca glota este inchisa, se evita inghitirea lichidului amniotic. Insa dupa nastere, din punct de vedere biologic, sughitul nu mai joaca nici un rol. Desi continua sa ne insoteasca de-a lungul vietii, acesta devine mai putin frecvent odata cu inaintarea in varsta. In copilarie sughitam de 3000 de ori mai mult decat adultii!