Potrivit acestui studiu, un computer a avut rezultate mai bune decat un medic in diagnosticarea cancerului de piele. Majoritatea dermatologilor a fost depasita de reteaua neuronala artificiala (CNN), potrivit unui comunicat publicat de curand in revista de specialitate "Annals of Oncology". CNN a trecut cu vederea mai putine cazuri de cancer de piele, inregistrand o sensibilitate mai mare decat cea a medicilor dermatologi, a declarat autorul principal al studiului, Holger Hänßle din cadrul Universitatii Heidelberg.
Echipa de cercetatori din Germania, SUA si Franta a sprijinit realizarea retelei formata din peste 100 000 de imagini, ceea ce a permis inteligentei artificiale sa diferentieze melanoamele periculoase de formatiunile benigne. In final, computerul a fost testat comparativ cu 58 de deramatologi din 17 tari. In medie, medicii au stabilit diagnosticul corect in 86,6% din cazuri, in timp ce reteaua CNN a inregistrat un scor de 95%.
In plus, Inteligenta Artificiala a identificat in mai putine cazuri petele inofensive de ficat ca fiind cancer. "Acest rezultat ar presupune mai putine operatii." Potrivit acestui studiu, scorul inregistrat de medici a fost mai bun atunci cand acestia au primit mai multe informatii din partea pacientului. Oamenii de stiinta sunt de parere ca Inteligenta Artificiala ar putea reprezenta un instrument eficient pentru o diagnosticare mai rapida si mai simpla a cancerului de piele. Este insa putin probabil ca medicii sa fie inlocuiti complet de computere.
Potrivit oamenilor de stiinta, anual sunt diagnosticate 232 000 de noi cazuri de cancer de piele, care se soldeaza anual cu 55 000 de decese.