CE ESTE STEATOZA HEPATICĂ?
Steatoza hepatică reprezintă acumularea de grăsime în exces la nivelul ficatului. Poate fi determinată de consumul de alcool sau poate fi independentă de consumul de alcool (NAFLD - Non Alcoholic Fatty Liver Disease). Atunci când steatoza hepatică non-alcoolică (NAFLD) se asociază cu inflamație, suferința hepatică se numește steatohepatită non-alcoolică (NASH). Aceasta poate progresa spre ciroză și chiar spre hepatocarcinom (cancer hepatic).
STEATOZA HEPATICĂ ȘI EXCESUL PONDERAL
NAFLD a fost strâns legată de obezitate, rezistență la insulină, boli cardiovasculare, diabet zaharat. Datele statistice arată că NAFLD este de două ori mai răspândită la persoanele supraponderale și de patru ori mai răspândită la persoanele obeze. Atenție, însă și persoanele normo sau subponderale pot avea ficat gras (skinny fat).
OMUL MODERN- DEPENDENT DE STATUL ÎN POZIȚIA AȘEZAT
Majoritatea adulților, și din păcate și a copiilor- lucrează, respectiv învață- stând pe scaun, iar după job sau după școală se așează pe un alt scaun sau pe o canapea.
Poziția naturală omului este aceea de a sta în picioare. Specialiștii atrag atenția că poziția așezat crește în timp riscul pentru diferite boli, în special pentru hernie de disc, obezitate, steatoză hepatică, diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, anxietate, depresie etc.
STEATOZA HEPATICĂ ȘI STATUL PE SCAUN
Conform cercetărilor recente, timpul petrecut în poziție așezată peste 7 ore pe zi a fost asociat cu o prevalență mai mare a steatozei hepatice non-alcoolice (NAFLD), atât din cauza tulburărilor metabolice generate, cât și a inflamației cronice asociate.
Statul prelungit pe scaun conduce la creșterea în greutate și acumularea de grăsime viscerală. Prin blocarea corpului în poziția așezat, consumul de calorii și fluxul de energie sunt reduse, toate functiile organismului sunt încetinite, circulația și respectiv hrănirea și oxigenarea țesuturilor sunt afectate.
Comportamentul sedentar se asociază cu modificări ale biomarkerilor metabolici și inflamatori. Astfel, statul pe scaun conduce la: rezistența la insulină (indice HOMA-IR), creșterea transaminazelor hepatice, a proteinei C reactive, creșterea indicelui de masă corporală (BMI) și a circumferinței taliei.
Reține: Dacă ai kilograme în exces, circumferința taliei mărită, stai mai multe ore pe zi pe scaun sau simți o oboseală nejustificată, consumi dulciuri în exces sau bei frecvent sucuri de fructe, te stresezi sau pierzi nopțile - mergi la medic pentru investigarea sănătății ficatului tău. |