Afecțiuni Afecțiuni

Sinuzita

12 Sep. 2017
Sinuzita

Ce este sinuzita?

Rinita persistentă, inflamația sinusurilor, congestia nazală, durere la presiune în obraji, frunte și ochi, secreții nazale mai puternice: toate acestea pot indica prezența unei eventuale sinuzite.

Sinuzita (inflamația sinusurilor nazale) reprezintă un proces inflamator localizat în sinusurile paranazale (Sinus paranasales). Sinusurile nazale sunt cavități pline cu aer în oasele adiacente ale nasului. Se face distincție între sinusurile frontale (Sinus frontalis), sinusurile maxilare (Sinus maxillares), sinusurile sfenoidale (Sinus sphenoidalis) și sinusurile etmoidale (Sinus ethmoidales), care constituie o parte a cavităților nazale posterioare.

Sinuzita acută

Simptomele specifice sinuzitei acute sunt: 

• febra (poate crește până la 40° Celsius);

coriza care poate deveni purulentă;

• durerile puternice de cap localizate diferit (ex: tâmple, ochi, obraji) în funcție de zona afectată), mai accentuată în prima jumătate a zilei, și la aplecarea capului;

• membrana mucoasă pe peretele faringian;

• înroșirea și umflarea pleoapelor (indică răspândirea inflamației);

• durere la percuție în sinusurile maxilare și frontale.

Sinuzita cronică

Simptomele specifice sinuzitei cronice sunt:

• respirație nazală îngreunată cu secreții mucoase;

• presiune ușoară asupra sinusului afectat;

• durere la percuție în sinusurile maxilare și frontale;

• tulburări ale simțului olfactiv și gustativ.

De regulă, simptomele clinice ale sinuzitei cronice sunt mai puțin pronunțate, comparativ cu forma acută, însă persistă pe o perioadă mai lungă de timp. Sinuzita apare deseori pe fondul unei bronșite cronice. În astfel de cazuri, ambele necesită tratament.

Diagnosticare

Printre procedurile obișnuite de diagnosticare se numără percuția sinusurilor și controlarea interiorului cavităților nazale pentru a stabili inflamația mucoasei sau prezența secrețiilor purulente. Pentru o vedere mai detaliată, medicul poate apela la un instrument cu lupă. Uneori, este necesară și examinarea cu ultrasunete a sinusurilor sau măsurarea valorii infecției din organism în sânge. În cazul complicațiilor, cum ar fi de exemplu înaintea unei intervenții chirurgicale, se poate apela și la o tomografie computerizată a sinusurilor.

Tratamentul sinuzitei acute

Dat fiind faptul că în cazul rinitei, inflamația mucoasei nazale condiționează poziția accesului în sinusuri, este necesară obținerea mai întâi a unei reduceri a mucoasei nazale. Deseori, sunt aplicate tratamente locale calde precum inhalațiile cu vapori.

În astfel de cazuri se apelează la medicamente decongestionante sub formă de picături nazale sau drajeuri. Cele mai recomandate sunt combinațiile de substanțe active vegetale (obținute din gențiană, ciuboțica cucului, macriș, soc) cu efect antiinflamator și de inactivare a virușilor. În cazul durerilor puternice, se recomandă administrarea unui analgezic adecvat. Sinuzita care se manifestă prin secreții purulente poate avea o evoluție pozitivă prin urmarea unei terapii cu antibiotice.

Tratarea sinuzitei cronice

Cauzele și amploarea sinuzitei cronice pot fi stabilite cu ajutorul unei tomografii computerizate. În cazul formelor mai ușoare, terapia medicamentoasă poate să conste în preparate cu cortizon, însă administrarea acestora necesită în mod obligatoriu o supraveghere medicală.

Intervențiile chirurgicale se recomandă doar în cazul în care măsurile non-operative eșuează. Operația sinuzitei cronice constă în îndepărtarea constricțiilor anatomice (mărirea deschiderilor sinusului nazal) și a mucoasei care prezintă modificări patologice. În ambele cazuri, respectiv în tratarea sinuzitei acute recurente și a celei cronice, tratamentul se va concentra asupra combaterii cauzei originale, spre exemplu de o alergie neidentificată. Condițiile anatomice dezavantajoase pot fi îndepartate chirurgical.

Complicații

Sinuzita poate fi însoțită de complicații. Peretele osos al sinusurilor se poate inflama și se poate fractura, ajungându-se la inflamarea organelor adiacente, cum ar fi meningita purulentă. În cazul în care procesul inflamator se extinde către orbite, sunt posibile edeme de pleoape și ulterior proeminența globului ocular. Tulburările de vedere necesită în numeroase cazuri intervenții chirurgicale imediate asupra sinusurilor inflamate.

Comunități