Sindromul ovarelor polichistice afecteaza in special femei cu varsta peste 30 de ani si se caracterizeaza prin producerea excesiva de hormoni masculini (androgeni). Sindromul ovarelor polichistice afecteaza aproximativ 15% din toate femeile aflate inca in perioada fertilitati, fiind deseori urmat de imposibilitatea de a avea copii. In trecut, sindromul PCO era cunoscut sub numele de sindromul Stein-Leventhal.
Simptomele PCO
Sindromul polichistic ovarian se manifesta prin menstruatii neregulate, prin accentuarea pilozitatii, a aparitiei acneei sau a caderii parului. Urmarile tarzii constau in afectiuni ale inimii si sistemului circulator sau chiar cancer uterin. Riscul femeilor afectate de a suferi si de diabet este de sapte ori mai mare.
Dat fiind faptul ca afectiunea se manifesta prin numeroase simptome, pentru tratament este necesara implicarea ginecologilor, a specialistilor de medicina interna, endocrinologi, dermatologi si nutritionisti. Numai asa pot fi imbunatatite urmarile afectiunii, disconfortul si calitatea vietii femeilor afectate.
Ce metode de tratament exista?
Tratamentul variaza in functie de simptomele SPO. Astfel, menstruatiile neregulate pot fi tratate cu tablete anticonceptionale. Acestea au un efect benefic si impotriva problemelor de la nivelul pielii, a caderii parului sau a pilozitatii accentuate. In plus, se recomanda tratarea ovarelor cu raze laser.
In cazul in care pacienta doreste sa conceapa, se poate apela la o stimulare hormonala a ovarelor. Alternativa la „injectiile hormonale” consta in prezent in medicamente care reduc nivelul insulinei.
Tratarea SPO in cazul dorintei de a concepe
Daca pacienta afectata de SPO doreste sa conceapa, pentru tratamentul pe termen lung nu se poate apela la tabletele anticonceptionale. In special in cazul femeilor supraponderale, se recomanda o schimbare a alimentatiei si intensificarea activitati fizice. In cazul anumitor femei, aceste masuri simple pot regulariza menstruatia.
In plus, este posibil si un tratament medicamentos cu metformina, deoarece SPO este deseori insotit de rezistenta la insulina. Metformina imbunatateste procesarea glucozei in celule, iar nivelul insulinei scade. In numeroase cazuri, simplul tratament cu metformina conduce la regularizarea mensturatiei.
Deseori insa, chiar si femeilor care doresc sa conceapa li se recomanda un tratament cu tablete anticonceptionale care sa permita echilibrarea nivelului hormonal din organism. In final, se apeleaza la Clomifen, substanta care induce ovulatia si poate ajuta la instalarea sarcinii.
Daca tratamentul cu Clomifen nu este eficient, printr-o operatie chirurgicala este posibila indepartarea unui segment din tesutul ovarian. Prin operatie, scade concentratia de androgen si este posibila ovulatia spontana, urmata de un nou tratament cu Clomifen. Desigur, sarcina poate fi instalata si prin metoda in vitro.
Suferinta celor afectate
Suferinta femeile afectate de SPO este deseori si de natura psihica: ca urmare a schimbarile aspectului fizic si a instalarii infertilitatii, acestea se simt mai putin feminine. Vizita unui cerc de sprijin din care fac parte persoane cu aceeasi afectiune poate ajuta starea personala si calitatea vietii. Este locul unde pacientele pot gasi sprijin si informatii si unde pot face schimb de experienta.
Cauza afectiunii
Desi SPO este cunoscut din secolul al 18-lea, cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt inca neclare. Data fiind frecventa familiala a acesteia, se ia in considerare si un aspect genetic: de curand, un grup de cercetare din cadrul Clinicii de ginecologie a Institutului pentru medicina reproductiva a Clinicii universitare Münster a descoperit ca gradul de severitate al sindromului polichistic ovarian este influentat de modificarea genetica a moleculei receptoare a hormonului masculin.