Afecțiuni Afecțiuni

Sindromul Burning Mouth

16 Dec. 2016
Sindromul Burning Mouth

Asa numitul sindrom Burning Mouth (sindromul’’gurii care arde’’) apare de regula in randul femeilor in timpul si dupa menopauza. Senzatia persistenta de arsura in partea frontala a limbii, a gingiilor si a buzei inferioare este cea care a dat denumirea sindromului. Aceste stari fac parte dintr-un complex variat de simptome, necesitand un tratament multiplu. Senzatia de arsura in gura poate fi provocata si de depresii, stari anxioase, dar si de diabet, carenta de fier. Astfel ca pentru tratarea acestei stari, stomatologul nu este singurul medic la care trebuie apelat.

Diagnosticarea

Pentru stomatologi, diagnosticarea sindromului Burning Mouth poate fi o adevarata provocare, datorita multitudinii de factori implicati, cauzele nefiind intotdeauna din domeniul medicinii stomatologice. Astfel, deseori sindromul Burning Mouth este insotit de tulburari psihice (stari anxioase, depresii), de diabet de tip II, anemie, carenta de vitamina B12, carenta de fier, de acid folic, dar si de disfunctii orale cum ar fi presarea limbii.

Astfel, clarificarea tabloului clinic trebuie sa includa specialisti stomatologi, ginecologi, internisti, orelisti, dar si psihologi si specialisti in psihosomatica.

Simptome

Pacientii care sufera de acest sindrom declara deseori ca au trecut prin nenumarate tratamente fara efort, din partea specialistilor din diferite domenii. Prezenta zilnica a senzatiei de arsura, cu intensitati diferite induc pacientului o stare de neajutorare, pana cand acestia nu mai reusesc sa se gandeasca la nimic altceva decat la senzatia pe care o resimt. Senzatia de arsura este prezenta de-a lungul intregii zile, aparent fara posibilitatea de ameliorare.

Controleaza comportamentul pacientilor in viata de zi cu zi, ii afecteaza la munca, in timpul liber si ii determina in cele din urma sa se izoleze de cercul lor social.

Tratament

Medicul stomatolog trebuie sa efectueze un consult detaliat, sa intocmeasca o anamneza a tuturor factori iritanti care s-ar putea rasfrange asupra cavitatii bucale, a maxilarului si a fetei si, in paralel, sa solicite specialistilor din alte domenii sa studieze eventualele afectiuni care ar putea contribui la starea respectiva.

Tratarea disconfortului fizic si psihic

Dat fiind faptul ca acest tablou clinic se poate prelungi de-a lungul interval mai lung de timp, vindecarea rapida este nerealista, insa reducerea in intensitate a disconfortului depinde in foarte mare masura de colaborarea pacientului.

Pe langa tratarea cauzelor psihice este necesar si un sprijin de ordin psihologic, pentru a permite pacientilor sa urmareasca evolutia tabloului clinic intr-un mod cat mai obiectiv cu putinta, pentru a evita ruperea contactelor sociale, si dimpotriva pentru a stimula deschiderea catre cei din jur, pentru a reusi sa depaseasca momentul constientizarii durerii ca fiind singurul moment decisiv al unei zile.

Tratament dificil

Ca urmare a diferitelor cauze care se pot ascunde in spatele acestui sindrom, tratamentul este deseori foarte dificil, fara a exista directive unitare clare referitoare la modul in care trebuie tratati pacientii cu sindrom burning mouth. Deseori este necesara incercarea mai multor tratamente medicamentoase, pentru a alina intensitatea simptomelor, fara a neglija latura de psiho-terapie a tratamentului care poate fi de un real ajutor.

"Prin asistenta adecvata, pacientii invata sa traiasca zi de zi cu acest tablou clinic si sa il accepte. Inclusiv reducerea senzatiei de durere si de arsura reprezinta un succes, chiar daca simptomatica nu a fost complet vindecata. Tratamentul se poate prelungi de-a lungul mai multor luni sau chiar ani. Pacientii trebuie sa dea dovada de disciplina, rabdare si sa fie dispusi sa coopereze in mod constant.

Comunități