In functie ca calitatea nervilor afectati, a factorilor si a progresului afectiunii, polineuropatia cunoaste diferite forme de manifestare. Spectrul cuprinde polineuropatii cu tulburari senzitive la nivelul pielii sau polineuropatii motrice care presupun paralizii musculare. Exista insa si polineuropatii mixte.
Diagnostic
Un criteriu important de distinctie, care face posibila si o mai buna clarificare a afectiunii, este stabilirea daunelor suferite de nervi, respectiv daca acestea se manifesta in circuitul intern de transmisie al nervilor sau mai degraba in stratul exterior, respectiv invelisul mielinic. Acesta din urma joaca rolul unei "izolatii electrice" si are o importanta deosebita pentru viteza de transmisie a nervilor.
Diagnosticarea polineuropatiei se bazeaza pe simptomele pacientului, pe rezultatele controalelor neurologice, pe testele de sange, pe controalele musculaturii si a nervilor periferici, care permit o diferentiere a formelor distincte de polineuropatie. Prin procedura de electro-miografie si stabilirea vitezei de transmisie a nervilor, pot fi diferentiate daunele „izolatiilor nervilor” de cele ale fibrelor nervoase, aspect important atat din punct de vedere al diagnosticului cat si al tratamentului.
Tratarea polineuropatiei
Diferitele posibilitati de tratament ale polineuropatiei difera in functie de cauzele care declanseaza boala. In cazul polineuropatiei conditionata imunologic, precum sindromul Guillain-Barré, Panarteriitis nodosa sau artrita reumatica, tratamentul este axat in primul rand pe metode imuno-supresoare precum cortizon, azatioprina sau alte substante similare. In cazul sindromului Guillain-Barré sunt posibile si alte variante alternative de tratament precum administrarea de imunoglobulina sau plasmafereza, prin care factorii imunitari daunatori sunt eliminati din organism.
Pentru tratarea polineuropatiei diabetice, este necesar un control efectiv al starii metabolice prin reducerea greutatii, prin administrarea de medicamente sau insulina. Tulburarile senzoriale, durerile si crampele musculare din picioare sunt tratate cu preparate pe baza de carbamazepin sau thioctacid.
In cazul intoxicatiilor, cea mai importanta masura este oprirea expunerii organismului la substanta toxica sau eliminarea acesteia din organism prin medicamente. In cazul alcoolismului, se impune abstinenta stricta si administrarea de preparate pe baza de vitamina B1. Polineuroaptiile care se instaleaza in cadrul altor afectiuni principale, precum insuficienta renala sau tumori, sunt tratate odata cu terapia aplicata in cazul afectiunii principale.