Ce este sforăitul?
Sforăitul este un sunet produs de vibrația țesuturilor moi ale căilor aeriene superioare în timpul somnului, deoarece mușchii se relaxează și aerul trebuie să treacă printr-un traseu îngustat. Studiile estimează că 45% dintre bărbați și 30% dintre femei sforăie în mod regulat.
Din păcate, sforăitul nu afectează doar somnul celui care sforăie, ci și somnul partenerului sau al altor membri ai familiei. Sforăitul face ca multe cupluri să doarmă în camere separate și poate conduce la afectarea căsătoriilor și relațiilor.
Riscurile sforăitului pentru sănătate
Sforăitul poate fi un semn al unei stări de sănătate mai grave cunoscută sub numele de apnee obstructivă în somn, caracterizată prin episoade de oprire a respirației în timpul somnului cauzate de obstrucția repetitivă completă sau parțială a respirației. Apneea în somn este observată, în general, de cei care dorm cu persoana care sforăie. Diagnosticul apneei de somn este confirmat prin efectuarea unui studiu de somn (poligrafie respiratorie).
Studii științifice recente sugerează că sforăitul sever și cronic poate provoca îngroșarea arterelor carotide și poate crește riscul de accident vascular cerebral.
Opțiuni moderne de tratament pentru sforăit
Pentru cazurile mai severe, mai ales atunci când se asociază apneea în somn, sunt necesare metode terapeutice speciale. Printre cele mai moderne tratamente, disponibile și în România, se numără:
- Implanturile palatale – reprezintă o procedură nouă pentru tratamentul sforăitului și al apneei de somn obstructive (OSA), forma ușor-moderată. Implică plasarea chirurgicală de implanturi de fibre rigide sau suturi de suspensie în cerul gurii (palatul moale). Se efectuează sub anestezie locală în cabinet, cu recuperare rapidă de 24 ore postintervenție.
- Snoreplastia prin injecție – procedura se efectuează sub anestezie locală în cabinet și presupune injectarea unei substanțe chimice în palatul moale. Inflamația ulterioară și țesutul cicatricial rigidizează palatul, scăzând vibrațiile și sforăitul. Cel mai des folosit agent este tetradecil sulfatul de sodiu, care a fost folosit și pentru a trata venele varicoase.
- Terapia prin radiofrecvență a cornetelor nazale – presupune cauterizarea cornetelor nazale prin folosirea energiei de frecvență înaltă, ce are ca obiectiv coagularea țesuturilor, micșorarea volumului cornetelor, cu diminuarea obstrucției nazale, și ușurarea respirației. Alte proceduri folosesc radiofrecvența pentru a rigidiza porțiunile palatului moale.
Disconfortul și recuperarea sunt, în general, mai reduse decât la snoreplastia prin injecție, dar mai mari decât implanturile palatale. Costul radiofrecvenței se încadrează, de obicei, între celelalte două opțiuni.