Rolul seleniului
Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea tiroidei. Acesta intervine în metabolismul hormonilor tiroidieni, în procesele antioxidante și în modularea funcției imuno-endocrine a tiroidei, prin intermediul selenoproteinelor. Seleniul este benefic în controlul disfuncțiilor tiroidiene prin scăderea titrului de autoanticorpi și scăderea procesului local inflamator tiroidian.
Suplimentarea cu seleniu este utilă atât în hipotiroidie, cât și în hipertiroidie.
Deficitul real de seleniu în sânge este rar, apărând doar în cazuri de malnutriție severă.
De aceea, nu se recomandă dozarea seleniului seric de rutină.
Cum acționează seleniul?
Tiroida este organul cu cea mai mare concentrație de seleniu pe gram de țesut. Seleniul intră în structura aminoacidului selenocisteină, componentă a selenoproteinelor. Principalele selenoproteine sunt reprezentate de glutation-peroxidaza, tioredoxin reductaza și deiodinase.
Deficitul de seleniu se asociază cu alterarea mecanismelor de apărare îndreptate împotriva stresului oxidativ, generând iodinarea aberantă a unor proteine și sinteza de autoanticorpi. De aceea, deficitul de seleniu se asociază în special cu boli autoimune ale tiroidei (tiroidita Hashimoto, boala Graves Basedow).
Suplimentarea cu seleniu determină creșterea activității intratiroidiene a glutation-peroxidazei și a tioredoxin reductazei și scăderea titrului de anticorpi anti-TPO și antitireoglobulină, ceea ce duc la scăderea infiltratului limfocitar tiroidian.
Concluzii
- Necesarul zilnic de seleniu este mic, doza zilnică recomandată de seleniu fiind de 55 μg. România, însă, este o țară cu deficit de seleniu al solului, de aceea, pentru majoritatea persoanelor, este necesară suplimentarea cu seleniu, necesarul dozelor zilnice fiind cuprins între 20-200 mcg/zi, în funcție de categoria de vârstă și patologia asociată. Doza maximă considerată a fi toxică este de 1000 mcg/zi.
- Suplimentarea cu seleniu este utilă atât în hipotiroidie, cât și în hipertiroidie.
- Seleniul are rol deosebit de important în managementul bolilor autoimune tiroidiene. În plus, seleniul modulează toxicitatea metalelor grele în organism, susține sănătatea cardiovasculară și funcția cognitivă.
- Rețineți că fumatul determină o rezistență la suplimentarea cu seleniu.
- Cele mai importante surse alimentare de seleniu sunt reprezentate de: nuci braziliene, ciuperci crimini, cod, creveți, ton, somon, scoici, pui, ouă, ciuperci shiitake, miel și curcan.
- Suplimentarea cu seleniu organic din cereale (drojdia de bere) este mai sigură și mai eficientă decât administrarea de seleniu anorganic (selenit de sodiu).