Afecțiuni Afecțiuni

Scăderea mobilității odată cu înaintarea în vârstă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 18 Sep. 2024
Scăderea mobilității odată cu înaintarea în vârstă

Mobilitatea este cheia unei vieţi trăite independent, în care corpul poate face întinderi şi mişcări ample, iar articulaţiile pot efectua rotiri complete, fără durere. Cu timpul, mobilitatea scade, articulaţiile devin mai puţin mobile, intervin rigiditatea şi durerea.

Înaintarea în vârstă presupune o serie de modificări la nivelul aparatului musculoscheletal, principala cauză fiind pierderea colagenului – o proteină fibroasă, care se regăseşte mai ales în piele, păr, ligamente, tendoane şi oase şi care permite corpului să fie mobil. Reducerea producției de colagen limitează mișcarea articulațiilor, deoarece acestea nu mai primesc cantitatea necesară. În plus, boli precum artrita reumatoidă, osteoartrita, bolile de inimă şi pierderea de masă musculară pot contribui la limitarea mobilităţii.

În timp ce bolile şi scăderea producţiei de colagen se instalează treptat şi necesită intervenţii medicale, o cauză prevenibilă a rigidizării articulare este stilul de viaţă sedentar: de la munca la birou, în poziţie şezut, cu umerii aduşi în faţă şi spatele arcuit, la petrecerea timpului liber în activităţi statice. Toate acestea au efecte nefaste asupra mobilităţii.

Corpul este făcut pentru a se mişca

Fiecare tip de mişcare pe care o facem, sau nu, permite menţinerea, respectiv pierderea, mobilităţii şi a independenţei pe măsură ce trupul îmbătrâneşte.

  1. Fiţi activi. Orice tip de activitate fizică adaptată stării de sănătate şi vârstei este bine venită: de la mers (ce poate deveni mai intens, cu paşi mai ampli sau mai rapizi), alergat uşor, pedalat, aerobic sau gimnastică medicală la înot, yoga şi drumeţii montane, timp de minim 30 de minute zilnic.
  2. Alternaţi tipurile de activitate fizică şi mişcările: articulaţiile trebuie antrenate astfel încât să realizeze întreaga gamă de mişcări, de la rotaţii complete ale umerilor, încheieturilor mâinilor şi picioarelor la balans amplu şi flexare a şoldurilor.
  3. Faceţi pauze active sau ridicaţi-vă cât mai des de la birou în timp ce lucraţi. Ridicarea în picioare antrenează mușchii scheletici mari și, atunci când este efectuată constant pe parcursul zilei, activează mii de contracții musculare.
  4. Efectuaţi exerciţii de întinderi (stretching): yoga este un tip de practică ce presupune întinderea musculaturii şi a tendoanelor şi exersarea articulaţiilor, însă puteţi efectua diferite tipuri de întinderi pentru fiecare grupă de muşchi, atât din şezut, la birou, cât şi din picioare, oriunde aţi fi.
  5. Consumaţi alimente bogate în colagen sau care stimulează producţia de colagen: carne roşie, supă de oase, peşte, ouă, fructe şi legume bogate în vitaminele A, C, E, cupru şi zinc.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități