Racirea vremii presupune de multe ori un factor de stres pentru organism. Temperaturi scazute pot reprezenta un pericol suplimentar in special pentru inima. Specialistii recomanda sa va adresati unui medic atunci cand resimtiti semnale alarmante, cum ar fi durerile in piept. In plus, persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa evite eforturile fizice, cum ar fi curatarea de zapada, in zilele extrem de reci.
Temperaturi scazute: suprasolicitarea organismului
Chiar daca nimeni nu ar trebui sa renunte complet la miscarea fizica in timpul iernii, in zilele foarte reci trebuie sa tinem seama de cateva recomandari din partea specialistilor. Semnalele alarmante care indica prezenta unor probleme cardiace trebuie tratate cu seriozitate. Persoanele care resimt dureri, presiune sau senzatia de arsura in cavitatea toracica atunci cand ies afara, trebuie sa constientizeze semnalele transmise de organism si sa se adreseze unui medic pentru stabilirea cauzei. Deseori, persoanele suferinde pun aceste semne pe seama bronhiilor, iar urmarile sunt uneori fatale, deoarece astfel de disconforturi resimtite in cutia toracica indica o alimentatie insuficienta cu oxigen, reprezentand starea preliminara a unui infarct miocardic.
Afectiuni cardiace existente – atentie sporita
Se recomanda o atentie sporita in cazurile in care afectiunile cardiace sunt deja cunoscute, cum ar fi calcifierea vaselor sangvine. Acesti pacienti ar trebuie sa evite orice fel de efort in conditii de temperaturi extreme. Orice solicitare suplimentara la care este supus un cord deja suferind, poate provoca un infarct miocardic sau chiar moartea subita.
Cum ar trebui sa reactionam?
Medicii recomanda sa facem si iarna suficienta miscare. In schimbul activitatilor foarte solicitante, ar trebui sa optam pentru un sport de intensitate medie. Spre exemplu, se recomanda plimbarile in natura sau runde scurte de alergare. Incepeti insa cu moderatie, pentru a permite organismului sa se adapteze la temperaturile scazute. In cazurile de temperaturi extreme, puteti opta pentru sporturile de sala sau chiar inot. Ca regula generala, intensitatea miscarii trebuie setata in asa fel incat pulsul cardiac sa creasca insa sa fiti in continuare capabili sa purtati o conversatie in timpul exercitiilor.
Infarctul miocardic: fiecare minut conteaza!
Atunci cand resimtiti dureri puternice in cutia toracica, dureri care se extind de cele mai multe ori spre brate, spre umeri, gat sau maxilarul inferior, sau cand simtiti o senzatie puternica de strangere trebuie sa va ganditi in primul rand la posibilitatea unui infarct miocardic si sa sunati in cel mai scurt timp la numarul de urgenta 112. Actionare de urgenta este vitala, deoarece in cazul infarctului miocardic, in special in fazele incipiente, se inregistreaza tulburari de ritm cardiac care va pot pune viata in pericol. In cazul in care nu se actioneaza rapid, decesul poate interveni in cateva minute. De asemenea, tesutul cordului se necrozeaza daca nu este eliminata obturatia vasului cardiac- in mod ideal printr-un cateter care asigura circulatia sangvina. Este posibila astfel reducerea daunelor si mentinerea in viata a celui afectat.