Afecțiuni Afecțiuni

Sănătatea cardiovasculară și somnul

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 17 Sep. 2024
Sănătatea cardiovasculară și somnul

Somnul este esenţial pentru sănătatea şi funcţionarea multor organe, de la creier şi până la rinichi. Un studiu recent indică o legătură între calitatea şi durata somnului pe parcursul a 24 de ore şi sănătatea inimii.

Somnul şi inima

O echipă de cercetători de la Inserm, Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, a publicat rezultatele unui studiu realizat timp de mai mulţi ani, despre modul în care somnul determină riscul cardiovascular. Studiul examinează cinci criterii legate de somn care influenţează calitatea somnului: durata somnului, insomnia, cronotipul („seara” sau „dimineața”), apneea în somn și starea de somnolență din timpul zilei. Cei 11.000 de participanţi, cu vârste între 53 şi 64 de ani, au răspuns unui chestionar ce a evaluat toate cele cinci criterii în funcţie de care fiecare persoană a primit un scor al somnului, de la 0 – somn tulburat şi până la 5 – somn perfect. Somnul perfect se caracterizează prin 7-8 ore de somn pe noapte, culcarea devreme şi trezirea a doua zi devreme, fără insomnie, fără apnee în somn și fără somnolență excesivă în timpul zilei. Calitatea somnului a fost evaluată la începutul studiului, la 2 ani şi la 5 ani de la debut.

Două treimi dintre participanţi au înregistrat un scor considerat bun, de la trei în sus, care s-a menţinut de la început şi până la a treia evaluare. Ceea ce este interesant este faptul că aproximativ 8% dintre participanți și-au îmbunătățit scorul, în timp ce în cazul a 11% scorul a scăzut sub trei. 17% dintre persoanele implicate în studiu au avut un scor stabil, dar sub trei.

Cercetătorii au observat trei lucruri legate de calitatea somnului şi riscul cardiovascular. În primul rând, un scor mai bun al calităţii somnului înregistrat încă de la început a fost asociat cu un risc de boli cardiovasculare scăzut, iar acest risc a scăzut cu câte 18 procente cu fiecare punct în plus. A doua constatare este că riscul este redus cu 16% per punct de scor suplimentar între evaluări. În cele din urmă, autorii estimează că datele colectate ar putea reprezenta o dovadă că între 30% și 60% din noile accidente cardiovasculare ar putea fi prevenite dacă toți participanții ar atinge nivelul maxim pentru cel puțin patru criterii de evaluare a calităţii somnului.

Concluzii şi recomandări

Conştientizarea importanţei calității și cantității somnului cât mai devreme, pentru a preveni riscurile cardiovasculare, este un fapt de care trebuie ţinut cont atât de către tineri şi adulţi, cât şi de către persoanele în vârstă. Screening-ul și tratarea insomniei cronice, a tulburărilor de somn, ale ritmului circadian și a apneei în somn ar trebui făcute cât mai devreme posibil, atunci când se identifică existenţa acestora.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități