Afecțiuni Afecțiuni

Retenția de apă (picioare umflate): măsuri simple de prevenție

16 Jul. 2021
Retenția de apă (picioare umflate): măsuri simple de prevenție

Retenția de apă la nivelul picioarelor este un simptom deseori întâlnit, fiind cauzat de statul prea mult în picioare, temperaturi ridicate, tulburări hormonale, mai ales în perioada premenstruală, dar şi de afecțiuni ce presupun disfuncții ale unor organe precum ficatul, rinichii, inima sau chiar plămânii. Dezechilibre hormonale determinate de hipotiroidism, boli autoimune, reacții alergice sau chiar limfedemul malign pot determina o retenție de lichide în organism.

Pentru situațiile rare şi ușoare spre moderate există o serie de măsuri ce pot fi luate, de la ajustări ale dietei sau ale medicației în cazul unor afecțiuni cunoscute, la implicarea în activități fizice constante. Pentru cazurile severe este necesar un consult medical, ce va putea presupune o serie de teste şi analize de sânge.

Cum scap de retenția de apă? Măsuri preventive în retenția de apă la nivelul picioarelor:

1. Reduceți consumul de sare prin câteva tehnici simple: nu mai adăugați sare în timpul procesului de gătire sau în farfurie; înlocuiți parte din sarea folosită cu mirodenii precum cimbru, oregano, rozmarin, busuioc sau măghiran - conferă o aromă deosebită preparatelor, au efect antiinflamator şi elimină nevoia de sare; evitați consumul de mezeluri şi citiți cu atenție etichetele produselor ambalate, pentru a elimina sursele ascunse de sare sau clorură de sodiu.

2. Vitaminele B5, D și calciul ajută organismul în eliminarea fluidelor în exces. Includeți mai multe fructe şi legume proaspete, lactate și brânzeturi cu continut redus de grăsimi în alimentație.

3. Vitamine şi minerale precum Vitamina B6, magneziu, mangan, potasiu, plante precum vitex şi luminița nopții pot contribui la prevenirea retenției de apă de la nivelul picioarelor, mai ales în perioadele premenstruale. Utilizarea suplimentelor şi a remediilor naturale precum infuzii din plante cu efect detoxifiant şi diuretic: mătasea de porumb, codițele de cireșe, frunzele de păpădie trebuie realizată cu recomandarea medicului, mai ales atunci când se urmează un tratament pentru afecțiuni preexistente.

4. Consumul de apă poate părea contradictoriu în contextul retenției, însă un organism bine hidratat este mai puțin probabil să rețină lichide în exces.

5. Limitarea consumului de alcool şi cofeină, ce au efect deshidratant.

6.  Activitatea fizică regulată contribuie la tonifierea musculaturii şi la drenajul limfatic.

7. Purtarea de ciorapi compresivi favorizează circulația sângelui şi împiedică acumularea de lichide la nivelul extremităților.

8. Ridicarea picioarelor, atunci când stați relaxați, mai sus de nivelul inimii, ajută în drenarea lichidelor.

9. Dacă problemele persistă, vizitați medicul.

Comunități