Afecțiuni Afecțiuni

Regim alimentar în anemia feriprivă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 01 Apr. 2025
Regim alimentar în anemia feriprivă

Anemia feriprivă apare pe fondul lipsei de fier din organism, esențial pentru producerea hemoglobinei. Fără suficient fier, celulele roșii nu pot transporta oxigenul în mod eficient către creier, organe interne sau extremităţi.

Cauzele și tratamentul anemiei feriprive

Cauzele anemiei feriprive pot include alimentație deficitară, sângerări cronice (ulcer, menstruații abundente), intervenţii bariatrice, boli (boala celiacă, anumite cancere) sau necesar crescut de fier (sarcină, creștere rapidă).

Tratamentul în anemia feriprivă presupune un aport crescut de fier: prin alimentaţie, suplimente alimentare, iar în cazuri severe, medicul poate prescrie fier injectabil. Analizele de sânge sunt esenţiale pentru reevaluarea periodică a nivelului de fier.

Ce să mâncăm când avem lipsă de fier?

Regimul alimentar în carenţa de fier trebuie să includă atât fier heme (din alimente de origine animală, cu cea mai eficientă absorbţie), cât şi fier non-heme (din surse vegetale şi fortificate, cu absorbţie redusă, dar potenţată de vitamina C).

  • Cele mai bune surse de fier heme sunt:

Carnea roșie (vită, miel, porc)

Organele (ficat de vită, pui)

Carnea de pasăre (pui, curcan)

Peşte şi fructele de mare (macrou, sardină, ton, midii, stridii, creveţi)

  • Cele mai bune surse de fier non-heme sunt:

Leguminoase (linte, fasole, năut, soia)

Legume cu frunze verzi (spanac, kale, frunze de sfeclă, broccoli)

Cereale fortificate cu fier

Semințe și nuci (semințe de dovleac, susan, migdale, cânepă, in, fistic – consumate ca atare sau sub formă de unt)

Fructe şi legume (căpşune, prune, smochine, roşii şi sos de roşii, cartofi dulci)

Fructe uscate (curmale, caise, stafide)    

Recomandări alimentare în carenţa de fier

Pentru o absorbție mai bună, consumaţi alimente bogate în fier alături de surse de vitamina C (citrice, ardei gras, roșii). Adăugaţi suc de lămâie la peşte şi salate din frunze verzi (acestea din urmă sunt bogate în fier, dar conţin şi oxalaţi, ce inhibă absorbţia), câteva felii de portocală la o gustare cu sâmburi şi fructe uscate, ardei gras şi tahini la o salată de verdeţuri şi leguminoase.

Deşi este necesară o alimentaţie echilibrată şi variată, pentru a susţine organismul în procesul de refacere a nivelului de fier, limitaţi consumul de lactate şi brânzeturi, rodie, ceai negru, cafea şi vin roşu deoarece conţin substanţe ce pot reduce absorbţia fierului: calciu, oxalaţi, taninuri. Nu asociaţi aceste alimente la mese bogate în fier, ci consumaţi-le, cu moderaţie, între mese.

Limitaţi consumul de carne roşie la maxim două porţii pe săptămână şi întotdeauna variaţi sursele de fier heme/non-heme în decursul unei zile.

Preparaţi termic carnea, însă nu excesiv. O friptură bine făcută pierde până la 50% din fier.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități