Afecțiuni Afecțiuni

Răul de mișcare și răul de înălțime

16 Jul. 2021
Răul de mișcare și răul de înălțime

Vacanţele, concediile sau chiar deplasările în interes de serviciu pot reprezenta, pentru multe persoane, un motiv de îngrijorare. Cauza este răul de mişcare ce apare în maşină, avion sau pe vapor. Un alt tip de afecţiune este răul de înălţime, manifestat la unele persoane atunci când se deplasează la o altitudine mare mult prea repede.

Vestea bună este că, pentru cele două tipuri de rău - cel de mișcare și cel de înălțime - există o serie de soluții, atât farmacologice, cât şi naturale. Întotdeauna începeţi administrarea remediilor înaintea călătoriei, pentru a încerca să preveniţi apariţia simptomelor.

Mecanisme şi simptome

Răul de mişcare apare atunci când urechea internă şi ochii transmit creierului informaţii discordante referitoare la mişcarea corpului. Creierul devine confuz şi determină: ameţeală, paloare, greaţă şi vărsături, dureri de cap şi abdominale, salivare şi transpiraţie excesivă, paloare. Copiii până la 12 ani, femeile şi vârstnicii sunt cei mai predispuşi.

Răul de înălțime apare din cauza concentraţiei scăzute de oxigen de la altitudini foarte mari, pentru care organismul nu este pregătit. Creierul este privat de oxigen şi apar durerea de cap, ameţeli, tulburări de somn, oboseală accentuată, greaţă şi vărsături.

La scurt timp după oprirea vehiculului sau după coborâre, simptomele se ameliorează, acestea putând dura, însă chiar şi până la 3 zile.

Tratament pentru răul de mişcare

  • Dacă suferiți de rău de mișcare, cu câteva zile înaintea călătoriei cumpăraţi din farmacii tablete sau acadele cu extract de ghimbir şi vitamine, uleiuri esenţiale şi extracte din plante, medicamente homeopate sau comprimate, plasturi şi chiar supozitoare antiemetice şi urmaţi indicaţiile farmacistului.
  • Înaintea călătoriei luaţi o gustare uşoară, fără grăsimi, nu plecaţi la drum cu stomacul gol.
  • În timpul călătoriei: menţineţi contactul vizual cu exteriorul (evitaţi cititul, utilizarea dispozitivelor electronice sau rotirea trupului către scaunele din spate), păstraţi aerul curat şi proaspăt în vehicul (fără odorizante sau parfumuri, fum de ţigară, mâncare cu miros puternic), alegeţi gustări uşoare, fără miros (fructe, legume tari, biscuiţi, sticks), încercaţi guma de mestecat.
  • Stilul de condus trebuie să fie unul constant, fără frâne şi viraje bruşte, cu timp alocat opririlor.

Tratament pentru răul de înălţime

  • Înainte de ascensiune urmaţi câteva zile de tratament cu medicamentele specific prescrise de medic sau recomandate de farmacist, pentru a preveni simptomele amintite.
  • În timpul ascensiunii, urcarea trebuie să fie treptată, cu opriri pentru acomodarea cu nivelul scăzut de oxigen, hidratarea constantă, dieta uşoară şi administrarea de analgezice pentru eventuale dureri de cap.
  • În cazul de rău de înălțime și unor simptome severe se recomandă coborârea.

Comunități