Afecțiuni Afecțiuni

Problema hipertensiunii in continua crestere – un miliard de oameni afectati la nivel mondial

16 Dec. 2016
Problema hipertensiunii in continua crestere – un miliard de oameni afectati la nivel mondial

Studiu: cresterea afecteaza in special tarile sarace

Potrivit studiilor recente, hipertensiunea este o problema in continua crestere la nivel mondial. In prezent, peste 1,1 miliarde de persoane sunt afectate de hipertensiune la nivel mondial. Numarul cazurilor s-a dublat in ultimele patru decenii, asa cum reiese dintr-un articol publicat in noiembrie 2016 in revista de specialitate "The Lancet". Cea mai importanta crestere a fost inregistrata de cercetatori in Asia si in Africa, dar si in tarile din Europa de est.

La nivel mondial, anual se inregistreaza 7.5 milioane decese datorate urmarilor hipertensiunii, asa cum subliniaza studiul la care a participat si cercetatorul Majid Ezzati din cadrul Imperial College din Londra. Acesta declara ca ”hipertensiunea nu mai reprezinta de mult o problema izolata a tarilor dezvoltate, ci si a populatiei din tarile sarace."

Intre anii 1975 si 2015, numarul persoanelor afectate de hipertensiune la nivel mondial, a crescut de la 600 milioane la peste 1,1 miliarde, potrivit studiului. In timp ce in acelasi interval, in tari dezvoltate precum Germania, Australia, Canada sau Japonia, numarul cazurilor de hipertensiune a scazut, in tari mai sarace din sudul Saharei, in Asia de sud si in unele state insulare din regiunea Pacificului, numarul a crescut. 

In anul 2015 numarul persoanelor hipertensive care locuiau in Asia de est, de sud si de sud-est se ridica la aproximativ 590 milioane. Numai in China, numarul pacientilor hipertensivi se ridica la 226 de milioane, in timp ce in India numarul acestora ajunge la 199 milioane.

Hipertensiunea ramane in continuare o problema serioasa de sanatate si in tarile din Europa centrala si de est, printre care Croatia, Ungaria, Slovenia si Lituania, unde 1 barbat din 3 este hipertensiv. In majoritatea tarilor din Africa de Vest si Africa Centrala, peste o treime din femei sunt afectate de aceasta problema.

Studiul a aratat ca la celalalt capat al scalei se inregistreaza tari precum Canada, Australia, Marea Britanie, SUA, Peru, Coreea de Sud si Singapore, unde numai 1 femeie din 8 si 1 barbat din 5 sunt afectati de hipertensiune. Studiul a cuprins datele a peste 19,1 milioane de persoane adulte din 200 de tari.

Ezzati a subliniat importanta unei "strategii eficiente" pentru a imbunatati alimentatia celor din tarile in curs de dezvoltare. Acestora li se recomanda o dieta bogata in legume si fructe si scaderea semnificativa a consumului de sare. Fara astfel de masuri, scopul Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a reduce problema hipertensiunii la nivel mondial cu 25% nu va putea fi atins.

Persoanele hipertensive sunt expuse unui risc sporit de a suferi de afectiuni ale sistemului circulator, accidente vasculare, boli renale si dementa. Potrivit informatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipertensiunea reprezinta tensiunea care depaseste valoarea de 140/90.

Comunități