Afecțiuni Afecțiuni

Prevenirea hepatitelor virale A si B

21 Jul. 2015
Prevenirea hepatitelor virale A si B

Hepatita A - pericol in calatorii

Agentii patogeni care declanseaza aceasta boala hepatica nu se ascund doar la Tropice, ci sunt prezenti chiar si in tari mediteraneene precum Italia si Spania. O protectie eficienta impotriva hepatitei A si B este vaccinul. Agentii patogeni ai hepatitei A, virusul hepatitei A (HAV) este foarte raspandit in regiunile tropicale si subtropicale, dar si in zona marii Mediterane si a Europei de est. In aceste tari, marea majoritate a populatiei intra in contact cu virusul inca din anii copilariei, si devin imuni ca adulti. 

Pericol pentru turisti

Pentru persoanele fara imunitate dobandita natural si nevaccinate, pericolul de infectare in timpul calatoriilor in aceste zone este deosebit de mare. Virusul este transmis cel mai des prin contactul cu fecalele unei persoane infectate: principalele surse de infectie sunt alimentele contaminate de purtatori de virus, apa infectata cu fecale contaminate. In plus, pot fi purtatoare de virus si persoanele aparent sanatoase, deoarece simptomele de boala apar numai dupa 1-4 saptamani. Alte surse de infectie sunt fructele de mare crude sau nepreparate suficient. Sunt expusi inclusiv turistii care se cazeaza in hoteluri de 5 stele. 

Derulare diferita a bolii 

La majoritatea copiilor si a adultilor, simptomele sunt cele ale unei infectii hepatice. Ochii devin galbeni, urina se inchide la culoare, scaunul devine aproape alb si se instaleaza o stare generala de rau. Aproximativ o treime din persoanele afectate prezinta stari febrile, frisoane si dureri articulare. Chiar daca hepatita A nu se cronicizeaza si derularea bolii are loc fara complicatii, persoanele in cauza sunt afectate timp de 1-2 luni, uneori chiar 4. In cazul copiilor foarte mici, hepatita A nu prezinta simptomele obisnuite, fapt care face sa nu fie descoperita de fiecare data. Chiar daca boala este de cele mai multe ori inofensiva pentru cei mici, acestia devin surse de infectie pentru cei din jurul lor. Vaccinul impotriva hepatitei A este singura masura eficienta de protectie.

Hepatita B - o boala ce poate avea urmari fatale 

Acelasi lucru este valabil si in cazul hepatitei B, care este „sora” mai periculoasa a hepatitei A. Se claseaza pe locul 3 intre bolile infectioase cu urmari fatale. Dupa tuberculoza si malarie, este boala infectioasa care face cele mai multe victime la nivel mondial. Persoanele care supravietuiesc stadiului acut, sunt expuse complicatiilor precum ciroza hepatica si cancerul hepatic. 

Infectia cu virusul hepatitic B (VHB) in Romania

Prevalenta infectiei cu virus hepatitic B in populatia generala a Romaniei in 2013 era de 4,2 % (Ag HBs pozitiv).

Se inregistreaza o scadere a prevalentei comparativ cu datele rapoartelor anterioare: ESEN 2 din anul 2002 raporta o prevalenta de 7,6% iar ECDC pentru anul 2002  raporta o prevalenta de 5,6%  a hepatitei B.

Romania se mentine insa si in prezent in grupa tarilor cu prevalenta ridicata pentru infectia cu VHB.

Virusul hepatic B se transmite prin sange si secretii. Contactele sexuale reprezinta cea mai frecventa sursa de infectie.

Numai vaccinul va poate proteja 

Vaccinul asigura o protectie sigura impotriva contaminarii cu hepatita A si B. Vaccinurile sunt disponibile din partea a numerosi producatori, atat pentru copii cat si pentru adulti. Cel mai indicat este un vaccin combinat, care va ofera o protectie sigura si de durata impotriva ambelor forme de hepatita. Sunt necesare 2 vaccinari la interval de 4 saptamani si apoi o a 3 –a vaccinare dupa sase luni de la primul vaccin pentru a garanta eficienta.

Prezentare pe scurt a hepatitei A si B

Transmitere:

  • Hepatita  A: alimente nespalate, toalete infectate
  • Hepatita  B: sange si mucoase
 

Risc:

  • Hepatita  A: excursii in strainatate, in special in spatiu Marii Mediterane 
  • Hepatita  B: sex neprotejat, transfuzii de sange, seringi nesterile 
 

Perioada de incubatie:

  • Hepatita A: intre 2 si 9 saptamani
  • Hepatita  B: intre 1 si 6 luni
 

Progres acut si vindecare:

  • Hepatita  A: 99% din cazuri
  • Hepatita  B: 90% din cazuri
 

Derulare cronica:

  • Hepatita  A: Nu
  • Hepatita  B:10% din cazuri
 

Vaccinare posibila:

  • Hepatita  A: Da
  • Hepatita  B: Da

Comunități