Premiul Nobel pentru medicinӑ acordat cercetӑtorilor care au descoperit virusul hepatitei C
În data de 5 octombrie 2020, cercetӑtorii Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au primit premiul Nobel pentru medicinӑ, conferit de Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia, pentru descoperirea virusului hepatitei C.
Descoperirea virusului hepatitei C
Chiar dacӑ anumite medicamente, consumul excesiv de alcool şi toxinele pot afecta ficatul, cele mai frecvente cauze ale inflamaţiilor hepatice sunt cele virale, şi anume virusurile hepatice A, B şi C. Virusurile hepatice A şi B au putut fi identificate, încӑ din anii 1960, iar bolile provocate de acestea - tratate şi prevenite prin dezvoltarea de medicamente și vaccinuri. Virusul hepatitei C a fost descoperit mult mai târziu. Ca urmare a cercetӑrilor realizate, în mod independent, de cӑtre cei trei oameni de ştiinţӑ americani pe parcursul a peste 10 ani, aceştia au putut identifica structura şi modul de acţiune a celui de-al treilea virus hepatic.
În cursul anilor 1970, Harvey J. Alter a observat incidenţa unui tip diferit de hepatitӑ viralӑ, nici A, nici B, în cazul anumitor pacienţi supuşi transfuziilor sangvine, ceea ce a devenit o prioritate în cercetarea medicalӑ a acelor ani, în Statele Unite ale Americii. Michael Houghton a fost cel care a identificat o serie de anticorpi în sângele celor infectaţi, conţinând ARN al unui nou tip de virus, ce provenea din familia Flavivirus, denumit ulterior Hepatita C. În continuare, Charles M. Rice a studiat modul de replicare al noului virus, pentru a descoperi dacӑ este, el însuşi, capabil sӑ provoace hepatita cronicӑ şi a obervat cӑ genomul viral poate determina înmulţirea virusului şi infectarea categoricӑ a ficatului.
Hepatita infecţioasӑ
Cele trei tipuri de virurusuri hepatice diferӑ prin sursa şi modul de acţiune. Astfel, hepatita A este transmisă de apă sau alimente contaminate, cu impact redus pe termen lung asupra pacientului. În schimb, hepatita B şi C se transmit prin sânge și fluide corporale şi constituie o amenințare mult mai gravă, prin afectarea funcţiilor ficatului, pânӑ la declanşarea cancerului hepatic.
Semnificaţia premiului Nobel pentru medicinӑ în 2020
Descoperirile celor trei laureați ai Nobelului au revoluţionat modul în care se realizeazӑ analize de sânge, eliminând astfel riscul de transmitere a hepatitei prin transfuzie într-o mare parte a lumii. Această descoperire a permis, de asemenea, dezvoltarea de medicamente antivirale ce pot vindeca boala, o problemă majoră de sănătate la nivel mondial.