Academia Regală Suedeză de Științe acordă anual prestigioasele premii Nobel în domenii cu valoare excepţională pentru ştiinţă şi cultură. Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat, în octombrie 2022, cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless. Aceştia au adus ca beneficiu umanităţii simplificarea modului în care se pot explora celulele vii şi moleculele, deschizând noi oportunităţi în dezvoltarea de tratamente ţintite împotriva cancerului.
Chimia, moleculele şi medicamentele
Cercetătorii în domeniul chimiei au dezvoltat continuu substanţe noi pe bază de molecule complicate, prin care au contribuit la crearea de medicamente inovatoare. În acelaşi timp, cu cât acestea au fost mai elaborate şi mai mari consumatoare de timp şi resurse, cu atât au fost mai costisitor de produs, iar parcursul lor către pacienţi a fost mai dificil.
Cadrul de premiere din anul 2022 este marcat de un nou principiu, acela de a nu supracomplica lucrurile, ci de a lucra cu ceea ce este simplu: crearea de molecule funcţionale urmând o cale mai uşoară. Cercetătorii laureaţi la premiul Nobel pentru Chimie, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au creat, începând din anii 2000, un concept nou: chimia click, o formă de chimie simplă și fiabilă, în care reacțiile apar rapid și se evită, astfel, produsele secundare nedorite. În continuare, ei au dezvoltat cicloadiția azidă-alchină catalizată cu ioni de cupru, bijuteria coroanei chimiei click, utilizată acum pe scară largă în: dezvoltarea produselor farmaceutice, cartografierea ADN-ului și crearea de materiale mult mai bine adaptate scopului final.
Chimia bio-ortogonală, în serviciul imunoterapiei
Carolyn Bertozzi este cea care a dus chimia click la un nou nivel, dezvoltând reacţiile bio-ortogonale. Astfel, ea a reuşit cartografierea de biomolecule importante de pe suprafaţa celulelor, glicanii, şi a dezvoltat reacţii de tip click în interiorul organismelor vii, fără a perturba chimia normală a celulei.
Glicanii sunt carbohidraţi speciali, ce menţin structura şi integritatea ţesuturilor, oferind un tip de scut la nivelul celular. Aceştia au un rol important în imunitate, putând proteja virusurile de atacul celulelor sistemului imunitar şi de recunoaşterea de către anticorpi. În acelaşi timp, moleculele implicate în răspunsul imun la boli, imunoglobulinele, conţin glicani.
Astfel, reacțiile descoperite de cei trei chimişti sunt folosite acum la nivel global pentru a explora celule și procese biologice. Folosind reacțiile bio-ortogonale, oamenii de știință au îmbunătățit medicamentele împotriva cancerului, dezvoltând tratamente mult mai bine ţintite, aflate deja în stadiul de studii clinice.