Efectele devastatoare ale poluării atmosferice asupra sistemului respirator şi cardiovascular sunt cunoscute şi dezbătute frecvent în mass-media de specialitate şi nu numai. Particulele în suspensie și gazele nocive din aer afectează, însă, şi alte organe şi funcții vitale ale organismului. Cei mai afectați de poluare sunt copiii, bătrânii și persoanele care lucrează în aer liber, în zonele poluate.
Poluarea şi diabetul
Studii recente au evidențiat modul în care poluarea aerului, în special cu particule în suspensie, influențează şi producerea insulinei, crescând riscul de apariție a diabetului. Particulele PM10 şi PM2.5, extrem de mici, sub formă solidă şi lichidă, provin din arderi, trafic rutier, polenuri, reziduuri şi particule de sol, şi pot pătrunde în căile respiratorii, ajungând în plămani, iar de acolo, în sânge. Un studiu longitudinal, realizat pe 1 729 108 de participanți din Statele Unite ale Americii, timp de peste 8 ani, şi publicat în anul 2018 în revista „The Lancet” demonstrează riscurile expunerii pe termen lung la poluanți de tipul PM2.5 în declanşarea diabetului, precum şi un risc de mortalitate crescut. De asemenea, nivelul de concentrație a particulelor influențează substanțial riscul de diabet. Doar în anul 2016, poluarea a provocat aproximativ 3,2 milioane de cazuri de diabet, 14% din totalul la nivel mondial, și aproximativ 8,2 milioane de ani de viață sănătoși au fost pierduți. Numărul de cazuri variază considerabil în funcție de aria geografică, cu accente în țările mai puțin dezvoltate.
Microbiomul intestinal şi diabetul
Cercetări suplimentare denotă agresivitatea particulelor de poluanți PM 2,5 şi PM1 asupra florei intestinale, a microbiomului. Un studiu publicat în revista „Environment International” în anul 2019, realizat în China, demonstrează modul în care flora intestinală acționează asupra particulelor în suspensie, ce pătrund în organism, protejând intestinele şi crescând sensibilitatea la insulină. Cercetătorii au descoperit faptul că anumite clase de bacterii mediază parțial efectele toxice ale poluării în dezvoltarea diabetului. Pe de altă parte, poluarea atmosferică afectează microbiomul, ceea ce conduce la îngrădirea funcției protective a bacteriilor intestinale şi la riscul crescut de diabet.
Expunerea îndelungată la poluare produce dezechilibre majore în organismul uman, provocând boli grave, ale căror factori de risc ar putea fi controlați în condiții atmosferice favorabile. Schimbarea mediului de lucru sau a domiciliului pot fi dificile, însă este extrem de important ca, periodic, să petreceți timp în aer curat, în stațiuni balneoclimaterice, la munte ori la malul mării şi să aveți o alimentație sănătoasă, bogată în prebiotice, care hrănesc microbiomul.