Poliartrita reumatoidă (PR) este o boală autoimună caracterizată prin inflamaţia cronică şi progresivă a articulaţiilor. Boala are caracter deformant şi distructiv asupra articulaţiilor afectate, acestea fiind, în general, cele ale mâinilor şi picioarelor, fiind însoţită şi de alte manifestări sistemice.
PR este dificil de diagnosticat, simptomele putând fi ignorate sau asociate altor afecţiuni reumatice. De aceea sunt necesare analize de sânge şi investigaţii imagistice.
Simptome incipiente în poliartrita reumatoidă
PR progresează de la inflamaţii uşoare şi rigiditate articulară a degetelor, şi până la modificări şi deformări articulare debilitante, ce duc la imposibilitatea utilizării membrelor. Aşadar, este esenţial să cunoaştem simptomele timpurii ale bolii pentru a putea elabora un jurnal al manifestărilor, ce poate ajuta în procesul de diagnosticare.
- Oboseala accentuată, ce apare şi dispare în lipsa unui motiv anume, precede, în general, alte simptome cu câteva săptămâni. Aceasta poate fi însoţită de depresie şi simptome similare gripei.
- O stare subfebrilă poate fi uneori prezentă, însă temperatura corpului nu depăşeşte 38° C. Atunci când febra este mai mare, aceasta este un semn de infecţie sau altă boală.
- Pierdere neașteptată în greutate și pierderea poftei de mâncare;
- Pierderea forței musculare și slăbiciune musculară, care pot apărea la începutul bolii. Acestea pot persista chiar și cu un tratament de succes, dar sunt uşor sesizabile chiar din prima fază.
- Înţepenirea articulaţiilor degetelor, însoţită de durere – se resimt mai ales dimineaţa, sau după o perioadă de timp de nemişcare. Se pot ameliora după una sau mai multe ore, însă reapar, fiind un semnal de alarmă în cazul bolilor inflamatorii ale articulaţiilor. Durata şi frecvenţa reprezintă un indicator util al activității inflamatorii a bolii.
- Durere articulară generalizată, în special la membrele superioare şi inferioare – se poate manifesta şi la umeri, glezne sau genunchi.
- Inflamarea vizibilă a articulaţiilor degetelor apare într-o fază incipientă a bolii, şi se asociază cu senzaţii de căldură la locul inflamaţiei. Aceasta se menţine câteva zile, dar poate dura chiar şi câteva săptămâni, fiind unul dintre factorii utili în diagnosticarea PR.
- Amorţeli, furnicături şi zgomote atipice ale articulaţiilor, în timpul executării unor mişcări normale, sunt un semnal al activitaţii inflamatorii la nivel articular.
Toate acestea contribuie la limitarea libertăţii de mişcare a persoanelor cu PR, chiar și într-o fază timpurie a bolii. În plus, multe persoane manifestă simtome sistemice, la nivel ocular, tegumentar, pulmonar şi cardiovascular.