
Multe persoane acuză schimbări în nivelul de energie și dispoziție afectivă, pentru o bună perioadă din an, începând de la instalarea toamnei până primăvara. Dincolo de reacția firească de adaptare a organismului la reducerea expunerii la lumina binefăcătoare a soarelui, există semne care indică dificultăți aparte, ce pot trimite către existența unei tulburări afective sezoniere. Intensitatea acesteia diferă, uneori fiind prezentă la nivel subclinic, alteori fiind la fel de invalidantă ca tulburarea depresivă. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, iar în unele forme mai rare, simptomele pot să persiste chiar și vara.
Printre cauzele probabile identificate de cercetători sunt de menţionat:
- Nivelul scăzut de vitamina D3
- Scăderea expunerii la lumina naturală
- Scăderea nivelului de serotonină
- Creșterea nivelului de melatonină
- Existența unei depresii de fond, netratate
- Predispoziție genetică spre depresie
Iată mai jos cum puteți recunoaște semnele acesteia și când este cazul de apelare la un specialist:
- Dispoziție tristă persistentă și tendința de a plânge mai ușor
- Energie scăzută, fatigabilitate, tendința de a dormi mai mult
- Anxietate crescută
- Iritabilitate
- Dificultăți de concentrare
- Retragerea din situații sociale, tendința spre izolare
- Accentuarea sentimentelor de vinovăție, tristețe și lipsă de sens
- E posibilă apariția ideației suicidare
Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni, a ține în frâu și a interveni la timpul potrivit atunci când observați că starea dumneavoastră emoțională de fond se schimbă:
- În perioadele de toamnă, iarnă și primăvară, luați suplimente de vitamina D3.
- În timpul primăverii târzii, verii și începutului de toamnă, asigurați-vă o expunere mai lungă la soare, în special dimineața și seara. Acest lucru contribuie și la reglarea ritmului circadian.
- Fototerapia completează în anotimpurile problematice nivelul scăzut de lumină – în prezent, sunt disponibile lămpi care emit lumină cu spectru complet, similar luminii solare.
- Medicația antidepresivă poate fi singura soluție pentru cazurile grave, în care este afectată funcționalitatea persoanei sau în care viața este pusă în pericol.
- Consilierea psihologică oferă sprijin eficient, un studiu aratând faptul că două ședințe de terapie cognitiv-comportamentală a câte 90 de minute pe săptămână au aceeași eficiență ca 30 de minute pe zi de fototerapie cu lumină albă fluorescentă.* Similar, alte forme de consiliere care integrează elemente cognitiv-comportamentale sunt eficiente mai ales în gestionarea formelor ușoare.
*Rohan K. J., Mahon J. N., Evans M., et al. Randomized trial of cognitive-behavioral therapy versus light therapy for seasonal affective disorder: acute outcomes. The American Journal of Psychiatry. 2015;172(9):862–869. doi: 10.1176/appi.ajp.2015.14101293