Omeprazolul este o substanță activă folosită împotriva ulcerațiilor din zona tractului gastro-intestinal și a infecțiilor cu Helicobacter pylori (asociat cu alte medicamente). Astfel, substanța omeprazol poate fi folosită atât în tratament, cât și preventiv. Scopul ambelor metode este de a reduce producția de acizi gastrici, prin administrare de medicamente care conțin omeprazol. Această substanță poate ajuta în primul rând la reducerea durerilor ivite în cazul inflamațiilor și ulcerațiilor din esofag, stomac sau intestin, prin inhibarea producției de acizi gastrici. În calitate de inhibitor al pompei protonice, această substanță reduce eliberarea de acizi gastrici în stomac, protejând astfel mucoasa stomacală de acizi și oferindu-i timpul necesar refacerii. Substanța omeprazol este deseori prescrisă împreună cu antibiotice pentru a distruge bacteria Helicobacter pylori, responsabil pentru ulcerațiile din mucoasa stomacală.
Efectele secundare ale substanței omeprazol
Efectele secundare sunt resimțite imediat după administrare și se ameliorează treptat. Iată câteva dintre cele mai frecvente efecte secundare:
- Dureri abdominale, stare de rău, de greață, vărsături (frecvent)
- Oboseală, amețeală, tulburări de somn, dureri de cap (frecvent)
- Fotosensibilitate sporită a pielii (ocazional)
- Roșeață la nivelul pielii, iritații, mâncărimi (ocazional)
- Transpirație abundentă, modificări la nivelul papilelor gustative, cădere accentuată a părului (ocazional)
Înaintea oricărei administrări de medicamente se recomandă citirea indicațiilor din ambalaj.
Omeprazol: instrucțiuni, dozare și interacțiune
Dozele necesare de omeprazol trebuie stabilite în prealabil cu medicul curant. În cazurile obișnuite, se recomandă o tabletă de 20 mg de omeprazol /zi. Preparatele care se eliberează fără rețetă nu trebuie administrate pentru o perioadă de peste 14 zile. Dacă însă simptomele nu se diminuează, se recomandă consultarea imediată a unui medic. Femeile gravide și lăuzele ar trebui să evite pe cât posibil administrarea de medicamente care conțin omeprazol, cu excepția cazurilor în care medicul nu găsește alta soluție de tratament.
Tipurile de medicamente care conțin omeprazol reduc valoarea pH -ului din intestin, fapt pentru care poate influența eficiența medicamentelor care depind de valoarea pH-ului. Printre acestea se numără medicamentele antifungice sistemice (cu administrare orală) folosite împotriva micozelor. Pe de altă parte, există substanțe care pot influența efectul omeprazolului, precum sunătoarea sau inductorii CYP3A4. În plus, medicamentele care conțin omeprazol nu ar trebui administrate împreună cu diazepam, triazolam sau flurazepam și nici în combinație cu medicamente anticoagulante sau medicamente folosite în tratamentul epilepsiei, deoarece efectul acestora ar putea fi accentuat.