Cercetӑrile au demonstrat că vasele de sânge din retină sunt o imagine în oglindă a vaselor mici de sânge din tot corpul. Examinarea retinei poate oferi astfel informații foarte valoroase despre sănătatea vasculară a întregului organism.
Retina și afecțiunile vasculare
Multe afecţiuni vasculare precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau nivelul crescut al colesterolului avanseazӑ lent, fӑrӑ simptome şi afecteazӑ vasele de sânge din tot corpul, inclusiv ale inimii și ale creierului, ducând la complicații grave precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau demența vasculară.
Cercetӑrile au demonstrat cӑ vascularizația ochiului are caracteristici comune cu vascularizația organelor vitale - inimă și creier – conexiuni ce pot facilita diagnosticarea şi tratamentul precoce a unor patologii vasculare prin simpla examinare a retinei.
Există o interacțiune între factorii de risc cardiovascular, bolile cardiovasculare și existenţa ori progresia unor afecțiuni oftalmologice. În timp ce hipertensiunea arterialӑ (HTA) crește riscul de infarct sau chiar de demenţӑ vascularӑ, hipotensiunea și fluctuațiile crescute ale tensiunii arteriale sunt factori de risc pentru glaucom, iar modificări vasculare ale retinei pot fi un semnal de alarmӑ, la rândul lor, pentru evenimentele cardiovasculare.
Examenul fundului de ochi și sӑnӑtatea creierului
Afectarea circulaţiei sangvine a creierului este una dintre principalele cauze ale insuficienței cognitive, ce duce cӑtre degenerare neurologicӑ, declin cognitiv şi demenţӑ.
Investigaţiile neurologice confirmӑ existenţa unei patologii sistemice sau cerebrale vasculare, ce afectează circuitele cerebrale implicate în gândire şi comportament, însӑ acestea sunt dificil de efectuat ca screening de rutinӑ. Analiza vasculară a retinei, o investigaţie oftalmologicӑ clasicӑ, poate fi utilizatӑ ca alternativӑ pentru accesul la informaţii despre sӑnӑtatea vascularӑ cerebralӑ.
La persoanele în vârstă, cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială, deteriorarea retinei poate fi legată de probleme de memorie și alte afecțiuni cognitive. Examinarea de rutină a retinei poate oferi indicii asupra declinului cognitiv la acești pacienți.
Aceste corelații sunt deosebit de importante pentru depistarea precoce a afectării vasculare a unor organe mai greu de examinat, cum sunt creierul și inima.
Examenul fundului de ochi trebuie să facă parte din examinarea periodică a persoanelor care suferă de hipertensiune și diabet zaharat.