Afecțiuni Afecțiuni

Noduli subcutanați

17 May. 2017
Noduli subcutanați

Nodulii subcutanați sunt deseori asociați cu o formă de cancer. Însă nodulii mici localizați în spatele urechilor, a gâtului, în piept pot avea deseori cauze inofensive, reprezentând doar un chist sau un lipom benign. Cu toate acestea, orice modificare a țesutului trebuie clarificată cu medicul pentru a putea reacționa la timp în cazul unor cauze severe.

Nodulii pe gât

Nodulii localizați pe gât sunt deseori noduli limfatici umflați sau noduli ai glandei tiroide. Însă la fel de bine, în spatele acestor modificări de țesut se pot ascunde chisturi, abcese, fistule. Dacă observați o creștere în dimensiune a acestor noduli sau a unui nodul, fie el la baza gâtului sau pe lateral, fără ca aceștia să fie dureroși; solicitați părerea unui medic, deoarece astfel de simptome ar putea indica o tumoare a sistemului limfatic. 

Nodulii limfatici umflați și dureroși indică prezența unei infecții în organism cum ar fi o răceală sau o amigdalită. Pentru a combate agenții patogeni, sistemul imunitar –printre care și ganglionii limfatici– lucrează la turație maximă. Ca urmare a activității accentuate, ganglionii se pot umfla și pot deveni dureroși.

Noduli ai glandei tiroide

În cazul nodulilor pe gât, aceștia nu sunt întotdeauna ganglioni umflați, ci pot fi și noduli ai glandei tiroide, care pot avea dimensiuni foarte reduse sau dimpotrivă, pot fi relativ mari, palpabili din exterior. Indiferent de dimensiuni, nodulii pot fi reci, calzi sau fierbinți. Nodulii reci nu mai produc aproape deloc hormoni, însă cei calzi și fierbinți sunt foarte activi. 

Nodulii calzi și fierbinți sunt de cele mai multe ori benigni însă pot indica o hiperfuncție tiroidiană. Și nodulii reci pot indica o modificare inofensivă a țesutului, însă uneori pot ascunde o tumoare malignă. Pentru o diagnosticare precisă este necesară prelevarea de țesut printr-o puncție.

Noduli în spatele urechii

La fel ca și în cazul celor de pe gât, nodulii din spatele urechilor sunt provocați de ganglioni limfatici umflați. O umflare relativ rapidă, dureroasă poate indica prezența unei infecții în organism. Dacă însă nodulul nu este dureros și crește lent în dimensiuni, ar trebui să vă adresați unui medic pentru a stabili cauza exactă.

Nodulii mamari

Similar nodulilor de pe gât, și nodulii mamari la femei sunt asociați rareori cancerului. Numai în 20% din cazuri respectivii noduli se dovedesc a fi maligni. De cele mai multe ori, în spatele respectivilor noduli se ascunde un chist, un fibroadenom sau alte cauze inofensive. 

Dacă în urma controlului medical nu poate fi stabilită cu exactitate natura modificării țesutului, respectiv malignă sau benignă, se recomandă efectuarea unui control histologic. Pentru acesta sunt prelevate celule și cercetate în detaliu. În funcție de rezultat, se recomandă apoi tratamentul corespunzător, fie prin simpla așteptare de retragere de la sine a chistului sau prin îndepărtarea lui chirurgicală. Fibroadenoamele mamare nu dispar de obicei, de aceea, evoluția lor se monitorizează prin ecografie anuală.

Noduli testiculari

Nodulii testiculari pot ascunde mai multe cauze. Deseori pot fi inofensivi, fiind simple chisturi.  Inflamația testiculară sau venele varicoase pot induce modificări de formă nodulilor. Însă uneori respectivii noduli pot indica prezența unui cancer testicular. În astfel de cazuri, spre deosebire de infecții, nodulii respectivi nu sunt dureroși. Pentru detectarea la timp a astfel de modificări la nivelul țesuturilor, se recomandă palparea regulată a testiculelor de către bărbați, la fel cum femeilor li se recomandă palparea regulată a sânilor pentru detectarea timpurie a oricăror modificări de țesut mamar.

Noduli subcutanați

Nodulii care sunt localizați în alte locuri decât cele menționate mai sus reprezintă, de cele mai multe ori, lipoame. Respectivele lipoame sunt formate din țesut adipos benign, care însă presupun o problemă cosmetică sau medicală dacă, de exemplu, presează un nerv. Chiar dacă lipoamele sunt în generale inofensive, ar trebuie controlate întotdeauna de un medic, deoarece în unele cazuri în spatele acestora de pot ascunde și tumori maligne, așa-numite liposarcoame.

Lipoamele se formează deseori la persoane cu vârstă între 40 și 60 de ani, deoarece în intervalul respectiv de vârstă, organismul produce foarte mult țesut gras. Astfel de lipoame apar cu precădere pe ceafă, pe brațe, pe abdomen și sold și variază puternic în dimensiuni: de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. 

Pe lângă lipoame, acești noduli subcutanați mai pot avea și alte cauze, cum ar fi un abces, o inflamație a venelor superioare (tromboflebită), un chist sau o inflamație a stratului adipos subcutanat (erythema nodosum).

Noduli subcutanați: cum îi putem combate?

Dacă observați că un nodul subcutanat nu se resoarbe un timp îndelungat, adresați-vă unui medic. Doar acesta va fi în măsură să stabilească un diagnostic. Nu intrați în panică. Diagnosticul de cancer este foarte rar în astfel de cazuri. Deseori este vorba doar de un lipom benign sau un chist. În funcție de cauza care se ascunde în spatele nodulului, diferă și controalele medicale și tratamentele recomandate.

Comunități