Cum se manifestă leziunile la nivelul nervilor?
Simptomele principale ale unei neuropatii se manifestă în zona nervului afectat printr-un declin al funcției musculare până la paralizie, tulburare senzorială, tulburări de reglare la nivelul pielii și dureri; în plus, sunt posibile și modificări la nivelul reflexelor. Tipul, localizarea și amploarea tulburărilor depinde de nervii afectați și de factorul declanșator.
Indiciile unei polineuropatii
În mod tipic, polineuropatia se declanșează prin modificări senzoriale la nivelul pielii (senzația de amorțeală) și de sensibilitate localizate în mod simetric la nivelul picioarelor. Paraliziile și atrofia musculară apar abia ulterior. Sciatica se manifestă prin durerile nervoase localizate în picioare, iar o hernie de disc poate indica din timp eventuale paralizii musculare.
Aspecte tipice nevralgiei
Durerile nervoase apar spontan, cresc sau scad în valuri sau se mențin ca dureri constante. Cele spontane sunt provocate de anumiți factori declanșatori (temperaturi scăzute, atingere). Durerile nu apar neapărat în punctul în care nervul este afectat, ci pe traseul acestuia. Acest fapt se explică prin modul în care creierul percepe durerile în funcție de regiunile corpului, respectiv a punctului în care se află senzorii fibrelor nervoase.
Nevralgia de trigemen și nevralgia Morton
La nivelul capului, durerile nervoase se manifestă frecvent sub forma nevralgiei de trigemen. Durerile sunt spontane, înțepătoare, localizate pe o jumătate a feței și sunt deseori declanșate prin activități precum vorbirea, mestecatul, spălatul pe dinți. Cel mai probabil aceastănevralgie de trigemen este provocată de presiunea asupra unui vas de sânge aflat în proximitate.
Dureri asemănătoare se pot manifesta și la nivelul labei piciorului (între al treilea și al patrulea deget), fiind declanșate prin atingere. Acestea poartă numele de nevralgie Morton. Este cauzată de leziunea unui nerv, în urma aplicării de presiune în mod cronic, spre exemplu în cazul platfusului.
Stabilirea diagnosticului
Ca urmarea a acestor simptome tipice, nervul afectat este identificat rapid. În funcție de rezultatele controlului fizic și a identificării posibilelor cauze declanșatoare, sunt efectuate și teste de sânge, tomografii computerizate, RMN, controale pentru stabilirea funcției musculaturii, radiografii la nivelul vaselor.
Tratamente existente
Pe cât de variați sunt factorii declanșatori, pe atât de multe sunt și metodele de tratament disponibile, fapt pentru care le amintim aici doar pe cele mai frecvente. Pe cât posibil, se va combate cauza declanșatoare și, în paralel, reducerea durerilor. În unele cazuri, este necesară și intervenția chirurgicală.
Durerile acute și cronice sunt combătute prin tratament medicamentos, de la analgezice ușoare, medii sau mai puternice, la antidepresive, antiepileptice, acid alfa-lipoic și anestezice locale. În funcție de durerea nervoasă, este posibil și tratamentul cu curent (TENS = stimulare electrica nervoasa transcutanată). La acestea se adaugă măsuri fizioterapeutice, proceduri de relaxare și psihoterapeutice.
Metode alternative de tratament
Deseori, durerile cronice la nivelul nervilor pot fi tratate cu succes prin metode alternative, cum ar fi:
- acupunctura;
- homeopatia;
- osteopatia;
- metoda Feldenkrais;
- biofeedback;
- imunostimulare cu oxigen.