Afecțiuni Afecțiuni

Modificări posturale datorate vârstei și soluții practice

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 16 Jan. 2025
Modificări posturale datorate vârstei și soluții practice

Odată cu vârsta, corpul devine mai fragil, postura se modifică şi înălţimea scade. Toate acestea sunt fenomene naturale prin care trece organismul, însă nu este necesar ca ele să afecteze modul de funcţionare a corpului uman. Iată câteva măsuri pe care le puteţi lua pentru a contracara efectele îmbătrânirii. 

Modificări ale posturii datorate vârstei

  1. Aplecarea torsului înainte

Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale pierd lichid sinovial și se aplatizează, rezultând un spațiu mai mic între vertebre și o postură uşor înclinată a trunchiului. Acest proces poate începe înaintea vârstei de 40 de ani, fiind exacerbat de scăderea densităţii osoase (osteopenie şi osteoporoză) și a masei musculare (sarcopenie), ce se acutizează spre vârsta de 70 de ani.

  1. Reducerea înălţimii

Devenim mai scunzi din cauza acelorași factori care cauzează curbura coloanei vertebrale: pierderea hidratării discurilor şi măcinarea vertebrelor, ceea ce duce la reducerea înălțimii. Coloana vertebrală este zona principală unde se manifestă pierderea înălțimii, începând cu a patra decadă de viaţă, cu aproximativ 1 cm pe deceniu, micşorarea devenind de obicei vizibilă în a opta decadă.

  1. Modificarea mersului

Odată cu vârsta, pasul nostru se scurtează. Printre cauze se numără: rigidizarea articulațiilor, scăderea elasticității și a puterii în mușchi, tendoane și ligamente, pierderea lichidului din articulaţii şi a masei musculare. În plus, scurtarea pașilor creşte riscul de cădere şi de accidentare.

Măsuri timpurii pentru a preveni efectele îmbătrânirii asupra corpului

  • Menţineţi musculatura tonifiată şi puternică prin: antrenamente de forță (flotări, fandări, ridicări de gantere) şi exerciţii de întărire a musculaturii abdomenului şi a spatelui (plank clasic şi lateral, prin sprijinirea pe un antebraţ).
  • Preveniţi tendinţa de aplecare a trunchiului prin exerciţii posturale, care îmbunătăţesc mobilitatea și flexibilitatea: răsuciri ale trunchiului, extensii toracice, întinderi ale umărului în tocul ușii, cu deschidere a pieptului, și întinderea coloanei prin înclinări ale bărbiei.
  • Menţineţi sănătatea oaselor şi a muşchilor prin alimentaţie echilibrată, bogată în: proteine slabe (carne slabă, lactate şi brânzeturi degresate, leguminoase), carbohidraţi complecşi (cereale integrale, leguminoase, nuci şi seminţe), calciu şi vitamina D (ouă, lactate, seminţe de susan şi legume cu frunze verzi).
  • Fiţi activi – indiferent ce tip de mişcare faceţi, de la mers, dansat, sport de echipă, arte marţiale, tai chi sau aerobic la înot, toate acestea contribuie la o mai bună flexibilitate articulară, un somn mai odihnitor şi chiar la o stare de spirit optimă.
  • Nu fumaţi!
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități