Colesterolul este o substanță grasă (lipidă), care se găsește în sânge și în toate celulele corpului. Este esențial pentru funcționarea normală a organismului, fiind implicat în formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D. Colesterolul provine din două surse principale: alimentaţia şi sinteza hepatică, ficatul producând colesterolul necesar corpului.
Mituri despre colesterol
Colesterolul este rău
Colesterolul este un steroid esenţial pentru funcţionarea corpului, clasificat în: lipoproteine cu densitate mare (HDL) şi scăzută (LDL). LDL (colesterolul „rău”) se poate acumula în pereții vaselor de sânge sub formă de plăci, îngustând și blocând fluxul sanguin, şi poate provoca angină pectorală sau atac de cord. HDL (colesterolul „bun”) transportă lipidele înapoi la ficat pentru eliminare, reducând riscurile. Menținerea echilibrului este esențială pentru sănătate.
Dacă sunt tânăr sau slab nu am colesterol mare
Chiar și la o greutate sănătoasă, puteți avea colesterolul ridicat din cauza unor factori precum moştenirea genetică, dieta, activitatea fizică redusă, fumatul, alcoolul și anumite afecţiuni. Hipercolesterolemia familială (HF) poate apărea la 1 din 200 de persoane, încă din copilărie. Testarea timpurie este crucială.
Dacă aveam colesterol mare, sigur aveam simptome
Colesterolul mare, în sine, nu cauzează simptome directe. Poate duce, însă, la ateroscleroză, care, odată instalată, poate provoca simptome precum dureri în piept, atac de cord sau AVC. Doar analizele de sânge ajută la o detectare precoce.
Alimentele cu colesterol cresc lipidemia în sânge
Lipidemia este influențată de mai mult decât colesterolul alimentar. Consumul de zaharuri și carbohidrați simpli poate crește nivelul de colesterol. Pe de altă parte, carnea procesată, cremele grase, brânzeturile conțin grăsimi saturate și trans, ce cresc LDL-ul. Dieta și stilul de viață activ joacă, ambele, roluri cruciale în gestionarea LDL.
Doar bărbații trebuie să se îngrijoreze că au colesterolul mare
Deși bărbații pot avea un risc mai mare de boli de inimă la o vârstă mai tânără, femeile își pierd protecția oferită de estrogeni și riscul creşte, după menopauză, ajungând la același nivel cu al bărbaților. Monitorizarea și gestionarea colesterolului este importantă pentru ambele sexe.
Nu am nevoie de medicamente pentru a scădea lipidemia
Un stil de viață sănătos poate fi suficient pentru multe persoane în gestionarea colesterolului. Totuşi, HF sau LDL ridicat pot impune administrarea de statine sau alte medicamente. Acest lucru este crucial pentru persoanele cu boli cardiovasculare sau diabet, deoarece se confruntă cu riscuri crescute de complicații cardiace.