Afecțiuni Afecțiuni

Măsurarea tensiunii arteriale: brațul stâng sau brațul drept?

20 Oct. 2015
Măsurarea tensiunii arteriale: brațul stâng sau brațul drept?

Numărul persoanelor pentru care valorile tensiunii diferă de la mâna stângă la mâna dreaptă este relativ mare. Experții recomandă măsurarea tensiunii la ambele mâini pentru o comparație. Dacă se observă o diferență de peste 10 mmHg, se recomandă măsurarea constantă la brațul care indică o valoare mai mare. Diferențele minore de tensiune arterială, cele sub 10 mmHg între cele două brațe nu indică prezența unei boli și se întâlnesc și în rândul persoanelor fără probleme medicale. Diferențele se explică prin densitatea musculară diferită sau tensiunea musculaturii din braț.

Diferențele mai mari însă, pot să indice particularități de ordin anatomic sau patologic, respectiv o boală vasculară periferică sau centrală. Astfel, pe partea unde se înregistrează o valoare mai mică a tensiunii, arterele pot fi îngustate. În astfel de cazuri, se recomandă pacienților consultarea medicului pentru a stabili exact aceste cauze.

Tehnica potrivită de măsurare a tensiunii arteriale

Aproape nici o altă valoare fiziologică nu diferă atât de mult de-a lungul zilei, precum tensiunea arterială. Pentru a compara valorile măsurate, se recomandă repetarea măsurătorilor la aceleași ore și în condiții similare. Se recomandă măsurarea direct pe piele. Dacă însă brațul este acoperit, evitați mânecile care v-ar putea strânge.

Cea mai importanta regulă: înainte de măsurare, relaxați-vă câteva minute, deoarece orice efort fizic sau trăire mai intensă va provoca o creștere a tensiunii.

Comunități