De inflamația oaselor sunt afectați în primul rând sportivii. În cazul alergătorilor și a sportivilor de performanță, inflamația apare mai ales la nivelul gambelor dar se poate manifesta și la coate, articulațiile mâinilor, genunchi și călcâi. Cauza inflamației osoase este de cele mai multe ori suprasolicitarea, dar deseori poate fi vorba și de o infecție bacteriană. Printre simptomele specifice se numără durerea și inflamarea zonei afectate. În cazul inflamațiilor cauzate de suprasolicitate este importantă reducerea activității fizice. Dacă însă periostita are o cauză bacteriană, infecția trebuie tratată cu antibiotice.
Cauzele inflamației oaselor
Periostul este un țesut conjunctiv care acoperă aproape întreaga suprafață a osului. Atunci când se instalează periostita, țesutul respectiv este inflamat. Dat fiind faptul că periostul conține nenumărați nervi, pe lângă vasele de sânge și cele limfatice, o astfel de inflamație este de regulă dureroasă.
În spatele inflamației osoase se pot ascunde diverse cauze. Cea mai frecventă este suprasolicitarea prin sport, cum ar fi:
- Antrenament prea intens sau extins
- Schimbarea condițiilor de antrenament, respectiv a solului
- Schimbarea tehnicii
- Încălțăminte necorespunzătoare sau material nepotrivit
- Deformări ale piciorului
Periostita cauzată de agenți patogeni
Pe lângă suprasolicitare, inflamația osoasă poate fi provocată și de agenți patogeni precum virusuri și bacterii. Deseori, simptomele apar pe fondul unei inflamații a măduvei osoase și a oaselor.
Agenții patogeni pot pătrunde în organism printr-o accidentare sau o operație, dar este posibil ca aceștia să fie deja prezenți în organism și să ajungă în oase prin sânge. Aceste situații sunt posibile în cazurile de sifilis, tuberculoză sau febra tifoidă.
Simptomele tipice ale periostitei
Indiferent că inflamația osoasă apare în zona gambei, a cotului sau a călcâiului, este întotdeauna însoțită de durere, resimțită mai ales în timpul mișcării sau sub presiune. Durerea poate însă să apară și în repaus. În mod normal, intensitatea durerii scade când organismul este în repaus și reapare odată cu reluarea mișcării. Zona afectată se înroșește și este caldă la atingere.
Pe lângă dureri, printre simptome se numără și inflamarea zonei afectate și limitarea libertății de mișcare.
Tratamentul periostitei
Tratamentul diagnosticului de periostită diferă în funcție de cauză. Dacă avem de-a face cu o infecție bacteriană, doctorul ne va recomandă de cele mai multe ori un tratament antibiotic. În cazul suprasolicitării fizice, se recomandă în primul rând repaus. În plus, durerile pot fi reduse în intensitate prin aplicarea de comprese reci și administrarea de medicamente antiinflamatoare. În cazuri rare se recomandă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea focarului inflamației. Inflamațiile osoase sunt de durată. Uneori este nevoie de luni întregi până la dispariția completă a durerilor. Chiar și după un interval mai lung lipsit de simptome, este posibil ca durerile să reapară spontan. Această situație este posibilă în special atunci când antrenamentele fizice sunt reluate prea devreme.
În general, se recomandă ca după depășirea cu bine a inflamației, antrenamentele să fie reluate treptat, crescător: începeți cu antrenamente scurte, nu prea dese. Dacă simțiți că durerea reapare, întrerupeți activitate fizică. Încercați să alternați tipurile de sport. În locul alergării, ați putea opta pentru înot. Continuarea antrenamentului în ciuda prezenței inflamației osoase are putea transforma problema într-una cronică.
Când trebuie să ne adresăm medicului?
În cazul disconfortului intens sau repetat, se recomandă să vă adresați din timp medicului. Acesta va putea stabili cauza inflamației. De cele mai multe ori, pentru diagnosticare se apelează la procedurile imagistice, precum radiografii, rezonanța magnetică sau scanarea osoasă.