Afecțiuni Afecțiuni

Infectiile cu Mycoplasme

17 Feb. 2014
Infectiile cu Mycoplasme

Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si ale cailor respiratorii. O parte din acestea se afla pe mucoasa genitala, fara a-si face simtita prezenta. Insa uneori, aceste Mycoplasme pot cauza boli, respectiv infectiile cu Mycoplasme.

Mycoplasmele
Mycoplasmele sunt cele mai mici si simple organisme cunoscute, cu capacitate de autoreproducere. Spre deosebire de celelalte bacterii, in locul peretelui celular, acestea sunt prevazute cu o membrana subtire. Aceste organisme apartin clasei Mollicutes ("perete moale"). Mycoplasmele depind de organismele-gazda. Dimensiunea infima, caracterul simplu si lipsa peretelui celular, fapt ce asigura capacitate de deformare, fac din aceste bacterii organisme parazitare bacterii optime, si le permit prinderea de membranele celulelor gazda sau chiar realizarea de miscari insotitoare, daca este cazul. Aceste mecanisme de supravietuire par sa fie foarte eficiente. Se pare ca Mollicutes au o vechime de peste 65 de milioane de ani.

Infectiile cu Mycoplasme
Agentii relevanti pentru om sunt Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum pentru infectiile urogenitale si Mycoplasma pneumoniae pentru pneumoniile atipice. In timp ce aceasta din urma provoaca intotdeauna aparitia bolii, celelalte doua sunt bacterii comensale, respectiv se dezvolta pe organismul gazda, fara insa sa ii dauneze. Cu toate acestea In anumite conditii (activitate sexuala crescuta, igiena deficitara, promiscuitate sexuala, modificari ale ph-ului local prin intrebuintarea frecventa a unor sapunuri alcaline, infectii genitale concomitente cu alti agenti infectiosi) aceste microorganisme se pot multiplica excesiv si pot determina infectii locale, printre care:
• Infectia uretrei (uretrita),
• Infectia prostatei,
• Inflamatia epididimului (epididimita)
• Infectia pelvisului renal
• Infectia vaginala sau a uterului.
• infectii ale mucoasei uterine si a trompelor uterine (endometrite si salpingite)

Pot aparea chiar infectii avansate, insotite de febra si simptome generale, chiar si infectii ale articulatiilor, spre exemplu pentru sindromul Reiter se pare ca este implicata in etiologie si Ureaplasma urealyticum este Ureaplasma urealyticum. Cauza cea mai probabila in cazul dezvoltarii infectiilor severe cu mycoplasme este scaderea locala a sistemului imunitar sau slabirea generala a acestuia, spre exemplu pe fondul unui tratament cu antibiotice, a cancerului, in urma unei operatii sau a unei nasteri.

Infectiile cu Mycoplasme cu transmitere sexuala
Infectiile cu Mycoplasme se numara printre bolile cu transmitere sexuala, asadar sunt transmise prin contactul sexual. In plus, in medie de 50% din cazuri, bacteriile Ureaplasma urealyticum sunt transmise fatului in timpul sarcinii sau la nastere. Urmarile posibile sunt greutatea redusa la nastere, nasterile premature, infectiile cailor respiratorii si a membranei cerebrale la nou-nascuti. Daca Mycoplasmele se fac sau nu vinovate pentru avorturile spontane si infertilitate, este un subiect inca in dezbatere.
Prezenta si numarul Mycoplasmelor pe membrana organelor genitale depind major de activitatea sexuala si de numarul partenerilor. Astfel, acestea se regasesc la trei sferturi din femei si la peste 45% din barbatii cu parteneri variati. De-a lungul vietii, majoritatea pare sa fi intrat in contact cu germenii – la 95% dintre persoane de vârsta medie, se regasesc in sânge anticorpi impotriva Mycoplasmelor.

Infectii cu Mycoplasme: simptome si semne
Mycoplasma hominis determina pielonefrite (infectii urinare inalte), boala inflamatorie pelvina si sterilitate feminina in asociere cu alti agenti infectiosi. Ureaplasma urealyticum determina uretrite si mai rar prostatite la barbati, litiaza urinara la ambele sexe si infectii urinare la femei. Simptomele sunt de cele mai multe ori marunte si necaracteristice. Acestea depind de zona in care se dezvolta infectia (vagin, vezica, prostata, rinichi, pelvisul renal, trompe uterine, ovare). Cele mai frecvente simptome sunt necesitatea urgenta de a urina, disconfortul si senzatia de arsuri la urinare, modificari ale secretiei vaginale respectiv uretrale, dureri pelvine (in boala inflamatorie pelvina), durere sau disconfort la contact sexual (in vaginite) si dureri in zona renala (pielonefrita).

Mycoplasmele: terapie si rezultate
Dat fiind faptul ca Mycoplasmele sunt intâlnite si in rândul multor persoane sanatoase, nu este intotdeauna simplu de stabilit daca acestea reprezinta cauza unei boli. In cazul descoperirii prezentei bacteriei Ureaplasma urealyticum la copii, acesta poate indica prezenta unui abuz sexual. Germenii se dezvolta si in mediu de cultura. Astfel, de la barbati poate fi prelevata urina, sperma, secretii ale prostatei sau un frotiu uretral. In cazul femeilor se poate recolta urina, frotiul vaginal, de col uterin sau uretre, iar in cazul celor gravide din lichidul amniotic sau printr-un frotiu amniotic.
Rezultatul se obtine dupa maxim 6 zile. In cazul prezentei simptomelor, tratamentul va consta in administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, nu toate sunt potrivite, deoarece substante precum penicilina ataca peretele celular. Dat fiind faptul ca Mycoplasmele nu au perete celular, tratamentul va trebui sa apeleze la alte mecanisme de actionare (ex: eritromicina). Pentru a evita o noua infectie, se recomanda aplicarea tratamentului si partenerului dvs. sexual, chiar daca aceste nu prezinta simptomele.

Concluzii
• Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum se regasesc si la persoanele sanatoase pe peretii mucoasei genitale.
• Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum pot cauza printre altele, infectii ale tractului urogenital.
• Infectia se transmite prin contact sexual neprotejat sau la nastere, de la mama la nou-nascut.
• La aparitia simptomelor, tratamentul presupune administrarea de antibiotice.
• Se recomanda aplicarea tratamentului si partenerului sexual.

Fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat cu diverse afectiuni.
Ne bucuram ca iti putem spune cum se manifesta infectiile cu Mycoplasme

Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre aceasta afectiune.

Comunități