Afecțiuni Afecțiuni

Inamicii rinichilor şi cum să-i ținem sub control

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 27 Dec. 2023
Inamicii rinichilor şi cum să-i ținem sub control

Rinichii sunt esenţiali pentru funcţionarea organismului. Ei filtrează sângele eliminând produsele reziduale, excesul de apă și alte impurități prin urină și reglează pH-ul, nivelul de sare și de potasiu din organism. Rinichii produc, de asemenea, hormoni care reglează tensiunea arterială, controlează producția de globule roșii şi activează o formă de vitamina D. Funcţionarea normală a rinichilor este ameninţată, însă, de factori ce ţin de stilul de viaţă, precum şi de anumite afecţiuni.

Cum afectează stilul de viaţă funcţionarea rinichilor şi ce este de făcut

Studiile au demonstrat faptul că acumularea de comportamente asociate unui stil de viaţă nesănătos, precum fumatul, mesele neregulate, dormitul mai puțin de 5 ore pe noapte și exercițiile fizice mai puțin de o dată pe săptămână, reprezintă un factor de risc independent pentru dezvoltarea bolilor renale cronice.

Mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta și chiar dansul sunt excelente pentru sănătate. Pot reduce tensiunea arterială și îmbunătăți sănătatea inimii, aspecte esenţiale pentru prevenirea bolilor de rinichi. Renunţaţi la fumat pentru a susţine refacerea vaselor de sânge şi a preveni riscul de cancer renal. Dormiţi cel puţin 7-8 ore pe noapte, începând cu ora 22.00, pentru a regla funcţia renală. Alimentaţia centrată pe ingrediente proaspete, cu un conținut natural scăzut de sodiu, cum ar fi conopida, afinele, peștele, cerealele integrale, este benefică şi pentru sănătatea rinichilor. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi!

Medicamentele antiiflamatoare, luate pe termen lung, pot cauza leziuni renale. Nu luaţi aceste medicamente mai mult de 10 zile pentru durere sau mai mult de 3 zile pentru febră.

Boli cu risc crescut pentru sănătatea rinichilor

Persoanele cu diabet de tip 2 sau cu un nivel glicemic ridicat pot dezvolta leziuni renale, întrucât rinichii sunt forțați să lucreze mult mai intens pentru a filtra sângele. Tineţi sub control glicemia şi trataţi diabetul pentru a preveni afectarea renală.

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă atât un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cât şi pentru rata de progresie a deteriorării rinichilor şi funcţiei acestora. Pe de altă parte, funcţionarea normală a rinichilor are un rol important în apariţia şi progresia HTA. Aşadar, controlul eficient al HTA scade atât riscul de evenimente cardiovasculare, cât şi renale. Aderenţa la tratament şi respectarea recomandărilor de stil de viaţă sunt importante în acest proces.

Dislipidemia, caracterizată prin valori crescute de trigliceride şi LDL colesterol şi prezență scăzută de HDL colesterol, este asociată bolii cronice de rinichi. Similar cu situaţia HTA, cele două afecţiuni trebuie abordate şi tratate împreună.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități