Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară, acestea sunt semnele unei hernii inghinale. Spre deosebire de hernia ombilicală, aceasta nu se retrage niciodată spontan. De aceea, regula valabilă atât în cazul copiilor cât și a adulților este următoarea: hernie inghinală = operație. Articolul de față tematizează indiciile, cauzele, apariția și tratamentul herniei inghinale.
Hernia inghinală: cauze și apariție
În corpul uman apar în mod natural anumite puncte slabe, în care țesutul conjunctiv este mai subțire, deoarece nervii și vasele se suprapun, sau zone în care, prin dezvoltarea fătului, legăturile existente nu se refac. Aici, peritoneul se poate împinge în intestine, formând hernia. Avem de-a face cu o hernie inghinală, atunci când conținutul herniei este împins în afară în zona inghinală.
- Hernia inghinală congenitală: De regulă, hernia inghinală în rândul copiilor apare ca urmare a neînchiderii corespunzătoare a diverticulelor în perioada de dezvoltare. Această formă congenitală este mai des întâlnită la băieți decât la fete. Sunt afectați circa 1–4 % dintre copii, respectiv 20 % din nou-născuți; deseori avem de-a face cu o dispoziție ereditară. Intestinele se întind de la deschiderea herniei prin canalul inghinal ( unde se află cordul spermatic în cazul băieților) sub ligamentul inghinal. Acest tip de hernie se poate extinde în cazul băieților până în sacul scrotal (hernia scrotală), afectând testiculele. În cazul fetelor, hernia inghinală se poate extinde până la labii, formând hernia vaginală. Atunci când, în cazul băieților, lichidul din intestine ajunge în sacul scrotal, avem de-a face cu hidrocelul. Acesta însă, spre deosebire de hernia inghinală, se retrage de cele mai multe ori de la sine.
- Hernia inghinală dobândită (Hernia acquisita): Hernia inghinală în rândul adulților apare ca urmare a exercitării continue de presiune, spre exemplu prin cântatul la un instrument de suflat, prin tuse cronică sau activitate fizică grea, însă și în urma unei sarcini sau a unei tumori în punctele slabe ale peretelui abdominal. Cazurile de hernie inghinală sunt mai puține la femei la decât bărbații.
Hernia inghinală: simptome și semne
O umflatură pe-o parte sau pe ambele parți în zona inghinală, bine delimitată și palpabilă: așa puteți recunoaște o hernie inghinală. Simptomele unei hernii inghinale devin mai clare dacă zbierați, tușiți, strănutați sau în timpul defecării. Așadar, atunci când presiunea din zona abdominală crește și intestinele sunt împinse în exterior. Hernia inghinală în rândul copiilor, însă și al adulților, este însoțită uneori de dureri stomacale sau inghinale, care se resimt în special sub aplicarea de greutăți. Situația este critică atunci când durerile se acutizează, când abdomenul devine tare, când se instalează senzația de greață și vărsături. Aceste simptome pot indica o stare ce poate pune viața în pericol, respectiv blocarea herniei inghinale. În aceste cazuri, hernia este palpabilă sub forma unui nod deplasabil.
Hernia inghinală: recunoaștere și tratare
În cazul în care descoperiți o umflătură în zona inghinală la copiii dvs. sau chiar la dvs. consultați din timp un doctor. Durerile se aseamănă uneori cu cele care apar în cazul unei întinderi inghinale (prin suprasolicitarea mușchilor femurali) – însă la aceasta din urmă nu apare nici o umflătură în zona inghinală. Spre deosebire de hernia ombilicală, cea inghinală nu se retrage niciodată spontan.
Dat fiind faptul că pericolul unui blocaj este relativ mare, în special în primii ani de viață, herniile inghinale trebuie închise prin intervenție chirurgicală. Numai în cazuri excepționale, când cel afectat se confruntă cu un risc deosebit de mare în cazul unei operații, nu se recomandă intervenția chirurgicală. În cazul unui blocaj, este necesară apelarea la un medic în regim de urgență și efectuarea imediată a operației pentru a evita distrugerea țesutului blocat. În celelalte cazuri, operația herniei inghinale poate fi programată în liniște.
Operarea herniei inghinale: metode de operare
După stabilirea diagnosticului de hernie inghinală, urmează pregătirea și discutarea procedurii recomandate. Herniile inghinale în rândul copiilor, sunt de regulă operate ambulatoriu, însă în cazul blocării herniei este necesară internarea în spital. În cazul adulților, operațiile nu sunt realizate ambulatoriu în cele mai multe cazuri . În funcție de formă și întinderea herniei inghinale, există diverse metode de operare pentru închiderea herniei. Deseori sunt posibile intervențiile laparoscopice, care permit accesul și închiderea herniei inghinale printr-o incizie laparoscopică foarte mică.
Hernia inghinală: Durata vindecării
Durata vindecării în urma unei hernii inghinale depinde de vârstă, afecțiuni anterioare, tipul herniei și metoda intervenției. De reținut: plaga externă se vindecă mult mai repede decât cea internă. De aceea, se recomandă reluarea activităților fizice ușoare, cum ar fi înotul sau activitatea sexuală, cel devreme după trei-patru săptămâni de la operația herniei; pentru jogging și ciclism se recomandă să așteptați șase săptămâni, iar activitățile fizice grele trebuie evitate timp de câteva luni.
Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni. Ne bucurăm că îți putem spune ce este și cum se manifestă hernia inghinală.
Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre această afecțiune.