Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie foarte atente la hrana pe care o consuma. O felie de tort sau o inghetata ar putea deregla imediat nivelul glicemiei din sange. Contrar parerilor larg raspandite, persoanele diabetice nu trebuie sa renunte complet la zahar, insa alimentele dulci, cum ar fi prajiturile sau ciocolata trebuie consumate numai cu masura, deoarece acesti ”carbohidrati” simpli pot cauza oscilatii puternice ale glicemiei. Va oferim cateva idei de gustari pe care le pot consuma si persoanele diabetice, fara sa-si puna sanatatea in pericol.
Fructe de padure
Fructele au efecte diferite asupra nivelului glicemiei. Diabeticilor li se recomanda fructele de padure, deoarece acestea au un index glicemic scazut, respectiv contin o valoare scazuta de carbohidrati, care provoaca o crestere minora a glicemiei din sange, Fructele de padure aduc in schimb beneficii importante pentru sanatate prin continutul in vitamine, minerale si antioxidanti naturali.
Produse din faina integrala –sursa de fibra vegetala
Produsele din faina integrala contin multe fibre vegetale, care la randul lor au un efect pozitiv asupra glicemiei si a grasimii din sange. Asadar, persoanele diabetice trebuie sa urmeze o dieta bogata in fibre vegetale. De asemenea, carbohidratii prezenti in produsele din faina integrala provoaca o scadere lenta a nivelului glicemiei.
Chipsuri coapte in cuptor
O alta gustare poate consta in chipsurile de cartofi pregatiti acasa: feliati cartofii foarte subtire, asezati-i pe tava si ungeti-i cu putin ulei de masline. Asezonati cu sare si piper, curry sau paprica dupa gust si coaceti la cuptorul incalzit la 100 de grade, pana cand cartofii devin crocanti.
Crema de ciocolata in locul cremei de alune
Amestecati un pachet de branza de vaci cu 1-2 linguri de cacao pudra si cateva picaturi de indulcitori sau stevia si veti obtine o alternativa fara zahar pentru miere sau marmelada. Sfat: alegeti branza slaba de vaci pentru a scapa de cateva calorii in plus.
Desert racoritor
Si persoanele diabetice se pot bucura de inghetata pregatita in casa. Amestecati iaurtul inghetat cu piureul de fructe. Folositi fructele de sezon, adaugati iaurt si indulcitor dupa gust. Lasati amestecul in congelator timp de cel putin trei ore, amestecand la intervale de 30 de minute pentru a obtine o consistenta cremoasa. Prajiti cateva nuci, alune si fulgi de ovaz pentru topping. Pofta buna!
Bauturi energizante naturale
Hidratarea este importanta, insa apa simpla poate deveni plictisitoare. De ce nu incercati ceaiul de menta cu gheata? Turnati apa clocotita peste menta proaspata si peste cateva felii de ghimber, lasati amestecul sa se raceasca in frigider timp de cateva ore si stoarceti la final o lamaie verde. Adaugati indulcitor dupa gust.
Ceai chai in locul ciocolatei calde
Ceaiul chai este o bautura traditionala indiana care are la baza ceaiul negru. In amestec cu spuma de lapte si scortisoara, acesta poate inlocui cu succes ciocolata calda, fara a avea acelasi efect asupra nivelului glicemiei. Nu folositi praful instant sau amestecurile gata preparate, deoarece de cele mai multe ori acestea contin foarte mult zahar.
Cidrul de mere
Bauturile alcoolice sunt de cele mai multe ori bogate in zahar si calorii. In plus, bauturile alcoolice le pot provoca diabeticilor hipoglicemii, care trebuie tratate prin injectarea de insulina. Cidrul poate reprezenta o alternativa potrivita, deoarece contine putini carbohidrati iar nivelul de alcool este foarte scazut. Pentru a preveni o hipoglicemie, se recomanda servirea unui preparat cu carbohidrati –cum ar fi un sandvis din faina integrala, alaturi de paharul de cidru.
Daca ati consumat o gustare cu un continut bogat in zahar, puteti pana la un anumit grad sa compensati prin sport. Prin efortul fizic, muschii au nevoie de mai multa energie, fapt care conduce la scaderea nivelului glicemiei din sange.
In plus, ar trebui sa acordati atentie alimentatiei din zilele urmatoare si sa incercati sa consumati alimente cu un continut cat mai mic de zahar. Diabeticii insulinodependenti trebuie sa adapteze cantitatea de insulina injectata, bazandu-se pe planul de insulina stabilit de medicul curant.