Afecțiuni Afecțiuni

Gripa intestinală – cum o putem combate?

08 Apr. 2015
Gripa intestinală – cum o putem combate?

Gastroenterita virală (impropriu numită gripa intestinală) este provocată de viruși - noroviruși și rotaviruși. Printre simptomele tipice se numără starea de rău, vărsăturile și diareea. În plus, acestea pot fi însoțite de dureri abdominale, de cap și de membre. În cazul adulților sănătoși, nu este necesar consultul medical, deoarece, de cele mai multe ori gastroenterita se vindecă de la sine după câteva zile. În cazul copiilor și a persoanelor în vârstă ce prezintă probleme de stomac se recomandă o atenție sporită. Articolul nostru conține câteva remedii populare pentru tratarea unei astfel de infecții, dar și recomandări pentru evitarea contaminării.

Cauze virale 

Cauzele gastroenteritei pot fi numeroase. De regulă este provocată de viruși (noroviruși sau rotaviruși), uneori de bacterii sau de paraziți.

Infecțiile cu noroviruși sunt printre cele mai acute. În special în rândul persoanelor în vârstă, acești viruși pot cauza probleme mari ale sistemului circulator ca urmare a pierderilor mari de apă. Norovirușii sunt foarte infecțioși – pericolul de contaminare se menține timp de 48 de ore după dispariția ultimelor simptome. Parțial însă, norovirușii mai pot fi transmiși și după câteva săptămâni de la contaminare. 

În rândul copiilor, gastroenteritele sunt cel mai frecvent provocate de rotaviruși, care se numără printre agenții patogeni cel mai des întâlniți la copiii sub cinci ani. În prezent, există un vaccin împotriva acestui virus, însă vaccinarea trebuie realizată înaintea împlinirii vârstei de 6 luni. 

Gastroenterita este contagioasă 

Această viroză intestinală este foarte contagioasă: se transmite de regulă prin frotiu. Agenții patogeni sunt eliminați prin vărsături sau scaun, contaminând obiectele din jur, de unde pot fi preluate de alte persoane, ajungând apoi în cavitatea bucală (transmitere fecalo-orală). Odată ajunși în organism, agenții patogeni pot provoca noului purtător o gastroenterită. 

Transmiterea se poate produce și prin picături expulzate în timpul vărsăturilor, transmise direct prin aer persoanelor din apropiere. În plus, infecția mai este posibilă și prin apă sau alimente contaminate, situație întâlnită mai des în țările subdezvoltate. După contaminare, simptomele încep să se resimtă într-un interval de 48 de ore (perioadă de incubație). 

Gastroenterita: simptome tipice 

Gastroenteritele sunt deseori foarte neplăcute, cei afectați simțindu-se lipsiți de forță în perioada de convalescență. Agenții patogeni provoacă o infecție a mucoasei tractului gastro-intestinal, care se manifestă prin vărsături și diaree. Organismul încearcă să elimine cât mai repede respectivii agenți patogeni. Ambele simptome pot apărea împreună sau separat. 

Gastroenterita se declanșează spontan. Pe lângă diaree și vărsături, cei afectați simt și dureri abdominale, crampe, stări de rău, dureri de cap și de membre. Uneori sunt posibile chiar și episoade de febră. Simptomele diferă în funcție de agenții patogeni care declanșează viroza intestinală. 

Remedii populare eficiente 

De regulă, pentru tratamentul gastroenteritei virale nu sunt necesare medicamente, deoarece organismul își revine de la sine după 2-6 zile. Procesul de vindecare poate fi sprijinit prin apelarea la diferite remedii populare, însă cea mai importantă este odihna. Organismul are nevoie de toată puterea pentru a combate agenții patogeni. De aceea, medicii recomandă repausul la pat. 

Un vechi remediu popular pentru tratarea gastroenteritei este argila care reușește să colecteze toxinele din intestinul gros. Amestecați două lingurițe de argilă într-o jumătate de litru de apă sau ceai. Beți treptat soluția obținută. Alternativ, puteți încerca  să consumați un vârf de praf de nucșoară (nu mai mult!) pentru combaterea diareii. 

Stările de rău și vărsături pot fi ameliorate cu ceaiuri de mentă și ghimbir. Acestea au un efect calmant pentru asupra stomacului, a stării de greață și a stării generale afectate. Ceaiul obținut din rădăcină de angelică poate ajuta la ameliorarea simptomelor. 

Tratarea gastroenteritei cu medicamente 

Principalul obiectiv în tratamentul gastroenteritei virale este înlocuirea fluidelor și a electroliților pierdute prin vărsături și diaree. Rehidratarea orală este recomandată pentru prevenirea și tratamentul deshidratării. În cazurile severe, ar putea fi necesară rehidratarea pe cale inravenoasă și tratament medicamentos. Dacă gastroenterita are cauze bacteriene, medicul vă va recomanda un tratament cu antimicrobiene specifice. Vărsăturile puternice pot fi și ele tratate cu antiemetice care ameliorează starea de greață și vomă. Consultați medicul de familie înainte de administrarea acestor medicamente, deoarece anumite medicamente pentru greață sunt contraindicate în diaree iar tratamentul diferă în funcție de agenții patogeni care au provocat infecția. 

Dacă simptomele persistă mai mult de 2-3 zile, consultați medicul. La fel și dacă pe lângă diaree și vărsături, observați creșterea temperaturii sau a sângelui în scaun. Medicul va putea constata dacă infecția a fost provocată de salmonella. 

În cazul bebelușilor și a persoanelor în vârstă care suferă de această viroza intestinală, medicul trebuie consultat mai devreme. Ar putea fi necesară înlocuirea pierderilor de apă și sodiu prin perfuzii. 

Dieta corectă în timpul gastroenteritei 

Dieta corectă este foarte importantă atunci când suferim de gastroenterită, deoarece organismul elimină foarte multă apă prin diaree și vărsături. Aceste cantități de apă eliminate trebuie înlocuite prin alimentație, încercând pe cât posibil să nu iritați și mai tare stomacul care deja suferă.

Se recomandă să începeți doar cu apă minerală sau ceaiuri de plante neîndulcit. Remediile populare „cola și sticksuri” ar trebui evitate, în special de copii. Se recomandă în schimb soluțiile de electroliți, disponibile în farmacii. Adulții pot consuma sticksuri. Vor compensa astfel pierderile de sodiu. Pentru a înlocui pierderile de potasiu, se recomandă bananele. 

Odată ce vărsăturile încetează, puteți începe treptat administrarea de hrană. Nu începeți cu porții mari, ci doar cu câteva linguri pentru a urmări reacția corpului  la alimente. Se recomandă biscuiții uscați și supele. 

Gripa intestinală: protejarea împotriva contaminării 

Gastroenterita virală nu poate fi întotdeauna evitată, însă există anumite măsuri care pot reduce riscul de contaminare:

  • Evitați contactul cu persoanele infectate: în cazul în care împărțiți locuința cu o persoană care suferă de această viroză intestinală, este necesară respectarea unor măsuri stricte de igienă.
  • Spălați-vă în mod regulat pe mâini: folosiți suficient de mult săpun și asigurați-vă că perioada de spălare este de minim 30 de secunde. Doar așa scade numărul agenților patogeni prezenți pe mâini. Evitați contactul mâinilor cu fața. 
  • Atenție la pregătirea hranei: Pentru a evita o contaminarea prin alimente nespălate, preparați întotdeauna la temperaturi mari, alimentele de pește, carne și fructe de mare. Spălați toate ustensilele care au intrat în contact cu carnea crudă sau cu peștele.

Comunități