Afecțiuni Afecțiuni

Gerontologie – modificarile organismului

20 Jan. 2016
Gerontologie – modificarile organismului

Ce se intampla in organismul nostru atunci cand imbatranim?

In timp ce pana la varsta de 30 ani, organismul uman are la dispozitie rezerve inzecite care asigura functionarea lui, acestea scad odata cu inaintarea in varsta, fara ca acest fapt sa presupuna o aparitie imediata a unei boli. Scaderea performantei difera de la persoana la persoana, chiar si de la un organ la altul, fie ca vorbim de cord, de sistemul circulator, de caile respiratorii sau sistemul de digestie. In acelasi timp, este posibila mentinerea vitalitatii pana la o varsta inaintata.

Inima si sistemul circulator

La persoanele de 20 de ani, in conditii de efort, inima inregistreaza aproximativ 200 de batai pe minut. Acestea scad la aproximativ 170 in cazul persoanelor de 85 de ani. Elasticitatea vaselor de sange scade, iar presiunea sangelui creste. Dereglarile de ritm cardiac devin si ele mai frecvente, ca urmare a depunerilor de colagen in sistemul de conducere al inimii.

Caile respiratorii 

Structura fina a alveolelor pulmonare devine mai rigida odata cu varsta, si mai putin elastica. Valorile respiratorii se deterioreaza atat la inspiratie si expiratie, fapt care inseamna ca in organism ajunge mai putin oxigen, afectand astfel capacitatea de reactie la diferitele forme de stres. Tesutul pulmonar este mai predispus infectiilor si bolilor pulmonare cronice obstructive.

Intestine

Mecanismul de inghitire si golirea gastrica au de suferit. Tranzitul intestinal devine mai lent, apare tendinta la constipatie. Peretele colonului devine mai permeabil si mai predispus diverticulitei.

Rinichi si sistemul urinar

Dupa varsta de 85 de ani, functia renala scade cu 30% la suta comparativ cu persoanele tinere, ceea ce inseamna ca toxinele sunt mai greu eliminate din organism, iar medicamentele sunt retinut in corp pentru mai mult timp.

Sange si sistem imunitar

Maduva osoasa responsabila pentru formarea de sange nou, este inlocuita in timp cu tesut conjunctiv. Cu toate acestea, celulele rosii continua sa fie produse in numar suficient de mare. Nu acelasi lucru poate fi spus si despre celulele imunitare. Numarul acestora scade cu aproximativ un sfert, fapt resimtit negativ de sistemul imunitar.

Hormoni

In principiu, odata cu inaintarea in varsta productia de hormoni scade atat la femei cat si la barbati. Deoarece au importante functii in organism, scaderea acestora conduce la tulburari diverse. Astfel, femeile la menopauza sunt mai expuse riscului de boli cardiovasculare iar pierderea de masa ososa este accelerata. Deficitul de estrogeni la menopauza are consecinte asupra pielii, aspectului fizic si siluetei (talia se ingroasa, volumul sanilor scade, grasimea se depune abdominal). Echivalentul menopauzei a barbati este andropauza si aceasta se datoreaza scaderii productie de testosteron. Manifestarile andropauzei la barbati sunt in principal: oboseala, scaderii memoriei si capacitatii de concentrare, tulburari de dinamica sexuala, obezitate abdominala, dimunarea masei musculare.

Creier si nervi

Dupa varsta de 60 de ani, creierul scade in dimensiune cu pana la 6%, fapt care se resimte in centrele responsabile pentru miscare, vaz si vorbire. Memoria, atentia si mobilitatea cerebrala scad, insa organizarea obiectiva a gandirii creste.

Organele de simt

Atat simtul mirosului, cat si cel al gustului, vazul, auzul si simtul echilibrului scad odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, scade si senzatia de foame si de sete.

Oase si muschi

Structurile osoase si cartilagiile se inrautatesc, densitatea si rezistenta oaselor scade, crescand astfel frecventa fracturilor osoase. Masa si forta musculara scad, conducand la un timp incetinit de reactie.

Pielea

Circulatia sangvina la nivelul pielii este si ea afectata odata cu varsta. Glandele sudoripare produc mai putina secretie, pielea devine astfel mai uscata si poate sa apara senzatia de mancarime. Pielea devine mai expusa ranilor, iar infectiile se vindeca mai greu. Elasticitatea pielii scade si astfel apar ridurile, pielea devine mai subtire si mai translucida, apar petele de batranete (lentigo).

Comunități