Obezitatea poate conduce la disfuncție erectilă (D.E.) prin deteriorarea vaselor de sânge, scăderea nivelurilor de testosteron și inducerea inflamației generalizate în organism, ce provoacă deteriorarea oxidativă a țesuturilor. Bărbații afectați de obezitate prezintă adesea niveluri crescute de colesterol, tensiune arterială ridicată și un risc crescut de diabet.
Sănătatea cardiovasculară
Erecţia este un fenomen cardiovascular: fluxul sanguin creşte, vasele de sânge se dilată, iar acesta menţine penisul în poziţie erectilă. Dacă fluxul sanguin nu poate crește pentru că vasele de sânge nu se dilată în mod normal, atunci apare disfuncția erectilă. Obezitatea este factor de risc în afecţiunile cardiovasculatorii, determinând inclusiv deteriorarea stratului interior al vaselor de sânge (endoteliul). Atunci când acest strat este afectat, penisul nu poate primi suficient flux sanguin pentru a produce și menține o erecție. Ateroscleroza, îngustarea arterelor din cauza acumulării de grăsimi şi colesterol, poate fi, adesea, o cauză a disfuncţiei erectile. Se recomandă bărbaţilor supraponderali cu D.E. să-şi testeze şi să ţină sub control nivelul de colesterol. De asemenea, pot efectua un test de stres la efort, pentru a evalua sănătatea inimii.
Depresia şi medicamentele
Multe persoane supraponderale suferă de depresie, cauzată de kilogramele în plus, și de dificultăţi motorii şi de a avea relaţii sociale şi intime normale. Toate acestea constituie cauze psihologice ale D.E., însă pot fi depăşite prin sport şi psihoterapie. Pe de altă parte, anumite medicamente antidepresive, antihipertensive, diuretice şi antiiflamatoare pot cauza probleme erectile. Aşadar, discutaţi cu medicul dacă urmaţi tratamente medicamentoase pentru afecţiunile asociate obezităţii pentru a găsi soluţii ce pot preveni pierderea funcţiei erectile.
Testosteronul, greutatea corporală şi funcţia sexuală
Impactul nivelului scăzut de testosteron asupra funcției erectile nu este semnificativ în sine, dar testosteronul este esenţial în stimularea dorinței sexuale. Obezitatea este asociată cu scăderea testosteronului la bărbați, o creștere de 10 cm în circumferința taliei fiind corelată cu un risc de 75% de a avea niveluri scăzute ale testosteronului. Bărbații care se confruntă cu D.E. ar trebui să își verifice nivelurile de testosteron, în special dacă prezintă exces de greutate. Pierderea kilogramelor în plus, tratamentul medicamentos şi mai multă mişcare pot fi eficiente în creşterea nivelului de testosteron şi optimizarea funcţiei sexuale.
Controlul greutăţii este util atât pentru menţinerea sănătăţii, cât şi a unei vieţi sexuale împlinite şi echilibrate.