Afecțiuni Afecțiuni

Frisoanele – de ce apar?

26 Jan. 2021
Frisoanele – de ce apar?

Ce sunt frisoanele?

Frisoanele, acea senzație de frig și tremur care par a veni din senin, reprezintă efortul corpului de a-și redresa temperatura. Ele pot fi însoțite de febră, cele mai cunoscute cauze fiind virozele sau infecțiile respiratorii.

Iată mai jos și alte cauze specifice senzației de frisoane:

1. Supunerea organismului la efort fizic intens, epuizant. Suprasolicitarea fizică poate duce la ridicarea temperaturii și deshidratare, astfel încât corpul recurge la o strategie mecanică de a reduce temperatura acumulată, prin încordarea și relaxarea rapidă a mușchilor.

2. Hipotermia. Frisoanele consumă energia corpului pentru a împiedica pierderile de căldură, fapt care duce deseori la somnolență, diminuarea abilităților cognitive, îngreunarea vorbirii și confuzie.

3. Hipoglicemia. Scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge poate cauza diferite simptome, precum transpirație, frisoane, iritabilitate sau chiar senzație de greață, însoțite de nevoia stringentă de hrană.

4. Disfuncții ale glandei tiroide. Hipotiroidismul este cunoscut pentru simptome ca oboseală cronică, constipare, ritm cardiac încetinit și dificultate de a regla temperatura corpului.

5. Infecții asociate pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi pot exista fără simptomatologie majoră ani de zile, persoana alertându-se atunci când apare infecția tractului urinar, manifestată prin durere, febră și frisoane.

6. Malaria. Această infecție se manifestă prin apariția frisoanelor, urmată de febră, transpirație abundentă și reechilibrare. Această ciclicitate a simptomelor continuă, fiind necesară hidratarea corespunzătoare și tratament adecvat.

7. Emoții intense. O formă mai blândă a frisoanelor este senzația de rece și pielea de găină, produsă de ridicarea firelor de păr ca urmare a încordării mușchilor, atunci când aflați o veste tulburătoare, ascultați o melodie impresionantă, sau simțiți intens frică sau panică.

8. Efecte secundare anesteziei generale. În timpul operațiilor care necesită anestezie generală, corpul pierde din temperatură și începe să revină la zona de confort termic. Senzația de disconfort cauzată de frisoane poate dura și jumătate de oră.

9. Anemia și malnutriția. Lipsa de fier din organism poate duce la anemie. Cu cât aceasta este mai severă, cu atât simptomele devin mai supărătoare. Nu doar lipsa fierului poate duce la frisoane, ci și lipsa altor elemente esențiale, precum cuprul și zincul.

Frisoanele reprezintă modul prin care corpul anunță un dezechilibru, fiind recomandabil să căutați cauza care stă la baza producerii lor pentru o abordare corectă și eficientă.

Comunități