Afecțiuni Afecțiuni

Fisura anală - simptome și tratament

21 Apr. 2020
Fisura anală - simptome și tratament

Fisura anală reprezintă o ruptură a mucoasei din interiorul anusului, ce poate provoca, sau nu, durere la eliminarea scaunului. În funcție de dimensiune şi de presiunea care se exercită, aceasta sângerează. Nu trebuie să vă speriați. Fisura anală este o afecțiune neplăcută, dar minoră. Diagnosticată la timp, se tratează prin alimentație, stil de viață şi tratament local.

Simptome şi cauze

Semnele unei fisuri anale includ: sângerare de culoare deschisă la defecare, iritație sau durere locală în timpul sau ulterior eliminării scaunului, o spărtură sau o umflătură în pielea din jurul anusului.

Cel mai des sunt afectați copiii mici, însă se întâlnește şi la alte grupe de vârstă, iar cauzele apariției fisurilor țin de: constipație şi eliminarea scaunelor tari, de mari dimensiuni, sau diareea cronică, în care aciditatea scaunului afectează mucoasa anală. Boala Crohn sau alte afecțiuni intestinale inflamatorii pot provoca inflamație în zona rectală şi duc la fisuri. Cauze rare includ cancerul anal, HIV, TBC, sifilisul sau herpesul.

Când şi de ce este necesar un consult medical?

Dacă observați sânge deschis la culoare pe hârtia igienică, asociat sau nu simptomelor specifice, mergeți la medic. Cronicizarea şi complicațiile, precum extinderea către musculatura sfincterului anal sunt mult mai dificil de tratat şi pot necesită intervenție chirurgicală. Medicul va analiza zona fie prin tușeu rectal, fie prin anoscpopie, sigmoidoscopie sau colonoscopie, în cazuri mai grave, şi va diagnostica fisura în funcție de localizare şi eventuale inflamații asociate.

Cum se tratează fisura anală?

Majoritatea cazurilor de fisuri anale nu necesită tratament intensiv, medicamentos sau chirurgical, în special în cazurile diagnosticate precoce. Alimentația adecvată şi un stil de viață sănătos şi activ susțin tratarea afecțiunii. Aportul mărit de fibre naturale, provenite din fructe şi legume proaspete şi consumul de lichide – minim 2 litri de apă pe zi, asociat evitării consumului de alcool şi cafea în exces, acestea ducând la deshidratare, reprezintă fundația în ameliorarea fisurii. De asemenea, puteți lua suplimente de fibre şi laxative ușoare, pentru a facilita tranzitul intestinal.

Local, se recomandă băi calde de șezut, ce relaxează musculatura anală, diminuează iritațiile și cresc fluxul de sânge în zona anorectală. Medicul poate recomanda aplicarea de creme pentru îmbunătățirea circulației sangvine şi ușoară anestezie a zonei, sau tratament medicamentos. Intervenția chirurgicală poate fi o soluție în cazul acelorfisuri anale cronicizate şi constă fie în injecții cu toxină botulinică de tip A, fie în sfincterectomie internă. Recidiva are un potențial ridicat, așa că este necesar să respectați o igienă alimentară şi de viață pe termen lung.

Comunități