Alimentația, activitatea fizică, medicamentele și numeroși alți parametrii influențează nivelul de glicemie. Autocontrolul glicemiei îi poate ajuta pe diabetici să facă față mai bine provocărilor de zi cu zi și le conferă încredere. Pentru a păstra glicemia în limitele normale, persoanele diabetice care sunt dependente de insulina injectabilă sau de antidiabeticele orale, trebuie să își măsoare regulat glicemia.
Factorii care sporesc glicemia
Alimentația: Toate alimentele care conțin carbohidrați determina o creștere a glicemiei. În funcție de viteza cu care carbohidrații sunt descompuși în organism, glicemia va crește mai repede sau mai lent. Glucoza determină o creștere foarte rapidă a glicemiei, în timp ce pâinea din faină integrală va cauza o creștere mult mai lentă a glicemiei. Diabeticilor li se recomandă carbohidrați care determină o creștere lentă a glicemiei. Cu o excepție însă: în cazul unei hipoglicemii, se recomandă administrarea de carbohidrați care să ducă la o creștere rapidă a nivelului glicemic.
Bolile: Gripa, răcelile, infecțiile gastro-intestinale duc la o creștere a glicemiei, în ciuda menținerii aceluiași comportament, inclusiv alimentar. În special în timpul stărilor febrile, nivelul glicemic poate atinge valori foarte mari. În astfel de cazuri se recomandă verificarea mai frecventă a glicemiei și, eventual, testarea împotriva corpilor cetonici.
Medicamente: medicamentele administrate pentru alte afecțiuni pot influența parametrii glicemiei. În plus, medicamentele pot interacționa. Pentru mai multe informații privind medicamentele care medicamentele care cresc glicemia și efectele secundare care ar putea să apară, consultați medicul sau farmacistul.
Stresul: Stresul sau pur și simplu efortul matinal de a ne da jos din pat pot induce o creștere a nivelului glicemiei. Acest fenomen poarta numele de fenomenul Dawn. În situațiile de stres, organismul produce cantități mai mari de adrenalină și cortizon, ambele determinând o creștere a glicemiei. Diabeticilor li se recomandă măsurarea mai frecventă a glicemiei în perioadele stresante.
Menstruația: În anumite cazuri, unele femei se confruntă cu o creștere a nivelului glicemic în zilele ciclului menstrual. Pentru astfel de situații, se recomandă adaptarea dozei de insulină, la mijlocul ciclului, în funcție de valorile înregistrate.
Factorii care determină o scădere a nivelului glicemic
Sport: activitatea sportivă reduce nivelul glicemic, uneori în mod semnificativ, fiind necesară foarte puțină insulină pentru transportul glucozei în celule. Înaintea activității fizice, persoanele diabetice ar trebui să consume 1-2 unități de carbohidrați sau să reducă doza de medicamente și să controleze regulat nivelul glicemic. Nivelul glicemic se poate menține scăzut și la câteva ore după încheierea activității fizice. Rețineți: căldura aplicată imediat după injectarea dozei de insulină (sub forma unei băi sau a unui masaj) va conduce la o resorbție mai rapidă a insulinei!
Alcool: Alcoolul modifică metabolismul ficatului. Glicemia poate scădea rapid, deoarece ficatul va trebui să descompună mai întâi alcoolul. Nu consumați mai mult de 2 pahare de vin sau de bere și pentru a evita o stare hipoglicemică în timpul nopții, serviți o gustare mică înainte de a merge la culcare.
Medicamente: Stările de hipoglicemie pot fi induse și prin medicamente, fapt pentru care persoanele diabetice trebuie să cunoască substanțele active din medicamente și modul în care acestea acționează. Pentru mai multe detalii, consultați medicul sau farmacistul.
Dietele: Persoanele aflate în timpul unor diete alimentare, vor avea un nivel glicemic mai scăzut. Se recomandă intensificarea controalelor glicemiei.
Insulina: Insulina transportă glucoza în celule și scade glicemia. Diabeticii insulino-dependenți trebuie instruiți în legătură cu pericolele hipoglicemiei pentru a ști cum să reacționeze în astfel de situații. Motivele hipoglicemiei: amânarea servirii unei mese, doza de insulină injectată prea mare, activitate fizică exagerată, consumul de alcool, administrarea de medicamente cu efect de scădere a glicemiei.