Afecțiuni Afecțiuni

Epuizarea și oboseala continuă: cauze și remedii

03 Jul. 2014
Epuizarea și oboseala continuă: cauze și remedii

Multe persoane se plâng de o stare de epuizare și oboseală permanentă. De multe ori însă lipsa somnului nu este singura cauză care se ascunde în spatele problemei. Atunci când suntem mereu obosiți, este posibil ca starea să fie provocată de o boală. Astfel, oboseala se poate datora unui deficit de fier sau de vitamine. Inclusiv bolile severe cum ar fi cancerul sau depresia se pot ascunde în spatele acestor stări. Am pus laolaltă cele mai frecvente cauze care pot conduce la o senzație permanentă de oboseală.

Ce este oboseala?

Oboseala acută reprezintă un mecanism de apărare care ne protejează împotriva suprasolicitării. În timpul somnului, corpul nostru se regenerează și capătă din nou forță. Starea de oboseală excesivă poate fi provocată de un deficit de somn, fie cantitativ sau calitativ: așadar fie dormiți prea puțin, fie calitatea somnului este atât de redusă încât somnul nu este suficient de odihnitor. Atunci când corpul este privat în mod repetat de somn, se dezvoltă starea de oboseală cronică. Aceasta se remarcă prin problemele de concentrare, creșterea sensibilității la durere, senzația de ochi iritați. Oboseala cronică poate indica însă și prezența unei boli.

Permanent obosiți – boala sub formă de cauză

Oboseala poate constitui un simptom care însoțește diferite afecțiuni. De aceea, este necesar să fie evaluată în raport cu celelalte simptome. Printre cauzele condiționate de boală ale oboselii se numără următoarele:

  • Deficitul de fier (anemia)
  • Apneea de somn
  • Boli infecțioase
  • Boli metabolice
  • Cancer
  • Cauze psihice
  • Deficit de vitamine

Pe lângă acestea, există numeroase alte cauze care provoacă oboseala excesivă. Un indiciu important este următorul: aveți de-a face cu o oboseală naturală, sănătoasă sau o stare de oboseală provocată de boală: conștientizați oboseala în mod plăcut sau neplăcut?

Mereu obosit – câte remedii!

În cazul în care vă simțiți mereu obosiți trebuie să stabiliți cauzele cărora se datorează starea. Verificați apoi dacă reușiți să combateți starea cu următoarele sfaturi:

  • Încercați să stabiliți dacă oboseala este provocată de un deficit de somn sau de stresul de la muncă. Verificați dacă starea de oboseală dispare după un episod de somn la prânz.
  • Acordați atenție unei hidratări corespunzătoare (minim 1,5 l/ zi). Optați pentru o dietă echilibrată, bogată în vitamine.
  • Verificați dacă starea de oboseală poate fi combătută printr-un duș rece matinal.
  • Faceți mișcare! Activitatea fizică pune la treabă sistemul circulator și combate oboseala.

În cazul în care problemele se mențin, adresați-vă unui medic pentru a stabili cauzele oboselii. În special în cazul în care alături de oboseală observați și alte simptome, este posibil să aveți de-a face cu o boală.

Mereu obosit– cauze psihice

Această stare de oboseală poate avea atât cauze fizice cât și psihice, în special atunci când oboseala este însoțită de extenuare, lipsă de energie și de o dispoziție apăsătoare. Cauza oboselii ar putea fi depresia. Persoanele care suferă de o depresie au deseori probleme cu somnul, uneori fără a reuși să închidă un ochi toată noaptea. O altă situație tipică este cea în care în ciuda unui somn suficient, cei afectați nu se simt odihniți și revigorați, ci obosiți și în continuare extenuați. În cazul în care vă simțiți obosiți în permanență, fără vlagă, fără vitalitate, ar trebui să solicitați ajutor psihologic.

Mereu obosit – anemia ca posibilă cauză

O stare de oboseală permanentă poate fi cauzată și de o anemie, care se poate forma spre exemplu în urma unei tulburări a producției de celule în măduva osoasă, sau de o distrugere sporită respectiv pierdere a celulelor roșii. De asemenea, poate fi și cazul unui deficit de vitamina B12, acid folic sau fier.

Deficitul de fier se numără printre cele mai frecvente cauze ale anemiei: peste ¾ din cei care suferă de anemie, se confruntă cu un deficit de fier. Fierul este absolut necesar pentru formarea sângelui, acesta fiind parte componentă a hemoglobinei care formează oxigenul din sânge. Dat fiind faptul că sângele transportă oxigenul în întregul corp, în cazul deficitului de fier, celulele au mai puțin oxigen la dispoziție, iar atunci când creierul este alimentat cu oxigen în cantitate insuficientă, se instalează starea de oboseală.

Fierul este prezent în alimente precum carnea, ouăle, laptele, dar și în produsele din faină integrală și în leguminoase. Atunci când cantitatea de vitamina C din corp este suficientă, fierul consumat este mult mai bine asimilat.

Mereu obosit – Apneea de somn ca posibilă cauză

Termenul apnee de somn descrie scurte opriri ale respirației în timpul somnului. Acestea apar ca urmare a relaxării puternice a mușchilor faringelui. Astfel, partea superioară a căilor respiratorii coboară și obturează trecerea aerului. Aceste pauze de respirație pot dura în unele cazuri extreme până la un minut, situație în care corpul se alarmează și persoana în cauză se trezește, de cele mai multe ori încercând să inspire. În unele cazuri însă, persoana în cauză nu se trezește, fiind menținute numai anumite funcții ale corpului.

Prin oprirea respirației, corpul și în special creierul nu mai este alimentat cu suficient oxigen. În plus, somnul marcat de trezirile nocturne- pe care persoana în cauză nici nu le reține- nu mai este odihnitor. De aceea, starea de oboseală excesivă se menține sau apar episoadele de somn de câteva secunde.

Simptomele tipice ale apneei de somn sunt durerile de cap, amețeală, senzația de gură uscată, transpirația nocturnă. În timpul nopții, apneea de somn se remarcă prin sforăit întrerupt de pauze de respirație. Deseori aceste pauze de respirație se încheie printr-un oftat puternic sau un sforăit foarte sonor.

Probabilitatea apneei de somn crește odată cu luarea în greutate, cu consumul de alcool și musculatura neantrenată a gâtului. Aceasta din urmă poate fi antrenată prin folosirea unui instrument muzical de suflare.

Mereu obosit – deficit de vitamine ca posibilă cauză

Această stare de oboseală permanentă ar trebui să vă dea de gândit: dieta dvs. este echilibrată? Deoarece lipsa vitaminelor din organismul dvs. se poate observa printr-un corp obosit și lipsit de energie.

În cazul în care aveți suspiciuni în privința deficitului de vitamine, consultați un medic și solicitați un control pentru a stabili cu exactitate cauzele oboselii. Dacă suspiciunea dvs. este confirmată, medicul vă va prescrie preparate vitaminizate în funcție de necesarul dvs.

Mereu obosit – bolile infecțioase ca posibilă cauză

Prin boli infecțioase sunt descrise acele boli provocate de un agent patogen. Printre acestea se numără gripa, febra glandulară Pfeiffer, dar și malaria și SIDA.

Dat fiind faptul că odată cu apariția bolii infecțioase, corpul este slăbit, și că regenerarea este mai eficientă în timpul somnului, oboseala este permanentă până la ameliorarea bolii. Această stare de oboseală și de epuizare permanentă sunt ușor de observat în timpul gripei. Însă în timp ce gripa se vindecă în termen de o săptămână, există și boli infecțioase cu tratament de lungă durată: simptomele se pot observa de-a lungul lunilor sau chiar al anilor. Unele boli infecțioase, cum ar fi febra glandulară Pfeiffer nu sunt diagnosticate după mult timp, deoarece simptomele tipice lipsesc.

Una dintre bolile infecțioase care este mereu însoțită de o stare de oboseală este boala somnului (tripanosomiaza). Această boală tropicală este produsă de Trypanosome (protozoare flagelate).

În cea de-a doua etapă a bolii se instalează tulburări grave de somn. Popular, narcolepsia este descrisă ca boală a somnului, deși în acest caz avem de-a face cu o tulburare neurologică, care se manifestă cu atacuri de somn peste zi. Dat fiind faptul că aceste atacuri de somn se instalează foarte rapid și puternic, și o scădere puternică a tonusului musculaturii cei afectați cad pur și simplu din picioare.

Mereu obosit – boli metabolice ca posibilă cauză

Anumite boli metabolice cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul pot reprezenta cauzele unei stări de permanentă oboseală. Starea de oboseală este însoțită și de valori necorespunzătoare ale glicemiei în sânge.

De asemenea, hipotiroidismul poate atrage după sine o stare permanentă de epuizare, atunci când glanda tiroidă produce prea puțini hormoni. Printre simptomele hipotiroidismului se numără și lipsa apetitului, frecvența sporită a infecțiilor, păr și unghii fragile, probleme de concentrare, luare în greutate și starea de oboseală.

Permanent obosit – cancerul ca posibilă cauză

În cazul în care oboseala nu poate fi explicată prin nici o altă cauză, ar trebui luată în considerare posibilitatea ascunderii unei boli canceroase în spatele oboselii. Deoarece majoritatea formelor de cancer este însoțită de o stare de oboseală, de reducere a puterii, de slăbire. Această formă specială de oboseală este cunoscută și sub numele de „Fatigue”, termen provenit din franceză, care înseamnă oboseală, stare de sfârșeală.

Deseori sentimentul de oboseală nu se datorează numai bolii, ci și tratamentelor la care este supus pacientul, cum ar fi chimioterapia. Pentru a combate oboseala, se impune un ritm strict de somn și activități fizice pe măsură.

A nu se confunda starea „Fatigue” cunoscută în timpul suferințelor de cancer, cu sindromul oboselii cronice (Cronic Fatigue Syndrom). Acesta din urmă descrie o stare de extenuare, care durează peste o jumătate de an. Pe lângă oboseală, în cazul sindromului epuizării cronice, apar și simptome precum dureri de cap, de gât, dureri musculare, tulburări intestinale și de concentrare.

Cauzele care declanșează acest sindrom nu sunt încă clare. Pe lângă alte probleme acute, cum ar fi infecții, probleme psihice par să joace un rol important.

 

Comunități