Afecțiuni Afecțiuni

Emfizem pulmonar

24 Aug. 2018
Emfizem pulmonar

Ce este emfizemul pulmonar?

Emfizemul pulmonar reprezintă o afecțiune difuză a plămânilor, caracterizată printr-o distensie a alveolelor cu distrugerea peretelui lor.

Cum se manifestă emfizemul?

Dat fiind faptul că emfizemul reprezintă urmarea unei boli pulmonare prelungite, simptomele și disconfortul sunt pe măsură. Printre acele simptome de emfizem pulmonar se numără dispneea, care apare la început în timpul unei activități, ulterior și în stările de repaus. De asemenea, este posibilă și tusea.

Ca urmare a respirației amplificate, care se manifestă printr-o frecvență sporită și zgomote specifice, cavitatea toracică se deformează. În sânge nu mai ajunge suficient oxigen, astfel că pacienții încep să aibă un aspect cianotic (colorarea în albastru a buzelor, unghiilor și a mucoaselor), greutatea corporală începe să scadă și sunt mai predispuși infecțiilor.

Urmarea emfizemului: insuficiența cardiacă

Ca urmare a distrugerii țesutului alveolar, sunt distruse și vase de sânge, fapt care rezultă într-o creștere a presiunii asupra sistemului circulator pulmonar. Ventriculul drept trebuie să pompeze mai mult și, prin urmare, se îngroșă din ce în ce mai mult. Treptat cordul nu mai face față, devine flasc, crește în dimensiuni, iar sângele se acumulează în circulația sistemică.

Această insuficiență cardiacă dreaptă conduce, printre altele la edemul picioarelor, ascite și congestie hepatică și stomacală.

Stabilirea diagnosticului de emfizem pulmonar

Pe lângă antecedentele medicale și simptomele, există anumite modificări tipice pe care medicul le poate auzi la palparea și ascultarea plămânilor. Important nu numai pentru diagnostic, ci și pentru terapie este testul funcției pulmonare (spirometrie). Plămânii umflați pot fi văzuți ușor în radiografie sau în imaginile obținute cu ajutorul tomografiei toracice.

Tratament pentru emfizem pulmonar

Tratamentul se concentrează asupra stopării înaintării bolii și crearea unor condiții acceptabile de viață pentru pacient, deoarece modificările produse la nivelul plămânului nu sunt reversibile. Printre cele mai importante măsuri se numără evitarea strictă a fumatului, a mediului toxic și a substanțelor care declanșează alergii. La acest tratament pentru stoparea înaintării diagnosticului de emfizem pulmonar se adaugă gimnastica respiratorie, inhalațiile, masajele de percuție, medicamentele pentru inhalații sau sub formă de tablete urmate de terapia cu oxigen (minim 16 ore /zi). În faza terminală este necesară ventilarea artificială cu ajutorul unei măști sau furtun.

Intervenția chirurgicală este rareori necesară

În cazuri izolate sunt necesare măsuri chirurgicale, spre exemplu o reducere a volumului sau un transplant pulmonar în cazul pacienților tineri. Tratamentul medicamentos trebuie urmat cu strictețe, trebuie evitate infecții (ex. cu ajutorul vaccinării) și în cazul în care totuși se produc, trebuie tratate rapid și consecvent. Pacientul trebuie să se deprindă să recunoască din timp deteriorarea stării și să solicite tratamentul.

Printre cele mai importante simptome în cazul bolilor pulmonare se numără tusea, expectorația, necesarul de medicamente și valori peakflow în scădere (valorile de expirare). Se recomandă instruirea pacientului în acest sens. Modificările pulmonare nu sunt reversibile, astfel că prognoza este influențată puternic de modul în care evoluția poate fi încetinită și complicațiile evitate. În principiu, speranța de viață și calitatea vieții sunt puternic afectate.

Comunități