Dr. Bogdan Georgescu
Medic Specialist Oncologie Medicală
Efecte asupra musculaturii şi sistemului nervos
Sistemul nervos controlează aproape toate organele şi ţesuturile. Deci nu este surprinzător faptul că chimioterapia afectează celulele sistemului nervos determinând o întreagă serie de efecte secundare. De exemplu, anumite medicamente pot produce neuropatii periferice, boli care vă pot face să simţiţi tremurături, arsuri, slăbiciune, amorţeli ale mâinilor şi/sau picioarelor. Alte simptome în cadrul acestor afecţiuni sunt: pierderea echilibrului, dificultate în a ridica obiecte şi în închiderea nasturilor, probleme de mers, dureri ale maxilarelor, pierderea auzului, dureri stomacale şi constipaţie. De asemenea, unele medicamente anticancer pot afecta musculatura producând slăbiciune, oboseală, inflamaţii.În anumite cazuri, afecţiunile nervoase şi musculare, deşi sunt deranjante, nu sunt serioase. În alte cazuri, simptomele nervoase şi musculare pot indica probleme serioase care necesită îngrijire medicală. Aveţi grijă să-i spuneţi medicului despre orice simptom nervos sau muscular.
Precauţia şi moderaţia vă pot ajuta să înfruntaţi problemele musculare şi nervoase. De exemplu, dacă degetele vă amorţesc, aveţi grijă când folosiţi obiecte ascuţite, fierbinţi, sau periculoase în orice fel. Dacă simţul echilibrului sau tonusul muscular vă este afectat, evitaţi căzăturile deplasându-vă cu atenţie, folosind cârje când urcaţi sau coborâţi scările şi întindeţi carpete în baie sau la duş. Nu purtaţi papuci alunecoşi.
Efecte fizice şi psihice asupra vieţii sexuale
Bărbaţi
Femei
Efectele hormonale ale chimioterapiei pot cauza simptome asemănătoare menopauzei ca bufeuri, mâncărimi, senzaţie de arsură sau uscarea ţesuturilor vaginale. Aceste schimbări ce survin în ţesuturile vaginale pot cauza disconfort în timpul actului sexual, dar pot fi ameliorate prin folosirea unui lubrifiant vaginal pe bază de apă. Aceste efecte pot creşte susceptibilitatea pentru infecţii. Pentru a preveni infectarea, evitaţi lubrifianţii pe bază de ulei, purtaţi lenjerie intimă din bumbac cu o căptuşeală din bumbac ce perminte trecerea aerului, nu purtaţi lenjerie strâmtă sau colanţi. Medicul vă poate prescrie un unguent vaginal sau un supozitor pentru a reduce riscul de infecţie. Dacă apare vreo infecţie, aceasta trebuie tratată imediat.
Afectarea ovarelor poate determina sterilitate, adică imposibilitatea de a rămâne gravidă. În unele cazuri sterilitatea e temporară, în altele permanentă. Sterilitatea şi perioada ei de manifestare depinde de mulţi factori, de tipul de medicament, de doza administrată şi de vârsta femeii.
Graviditatea e posibilă în timpul chimioterapiei, dar nu se recomandă pentru că unele citostatice pot determina malformaţii. Medicii sfătuiesc femeile în perioade fertile, adică de la pubertate până la menopauză să folosească metode anticoncepţionale în timpul tratamentului.
Dacă o femeie este gravidă atunci când cancerul este descoperit este posibil să se amâne chimioterapia până după naştere. Pentru o femeie care necesită tratament urgent medicul poate sugera începerea chimioterapiei după a 12-a săptămână de sarcină, când fătul nu mai este supus unui risc atât de mare. În unele cazuri poate fi luată în considerare chiar întreruperea sarcinii.