Multe persoane se confruntă cu dishidroză, un tip de eczemă necontagioasă, ce se observă la nivelul mâinilor şi al tălpilor, mai ales primăvara şi vara. Se manifestă prin apariţia de vezicule mici, cu lichid, însoţite de prurit, durere şi înţepături, localizate pe palme, pe degete şi chiar pe tălpi. Acestea se usucă, după 2-3 săptămâni, descuamând pielea şi lăsând-o solzoasă. Mâncărimile pot creşte riscul de rupere a veziculelor şi de infectare. În plus, calitatea vieţii are de suferit, prin teama de afişare în public.
Cauzele nu sunt cunoscute, însă factorii de risc includ alergii şi dermatita de contact (expunerea la metale precum cobalt, nichel, crom), vârsta 20-40 de ani, genul feminin, un nivel crescut de stres, piele sensibilă şi hiperhidroză.
Opţiuni de tratament şi îngrijire a pielii în dishidroză
Dishidroza este recurentă şi poate să nu dispară în totalitate între momentele de apariţie a veziculelor, aşadar un tratament local este necesar pentru a menţine eczema sub control.
Tratamentul medicamentos include aplicarea de creme şi unguente cu corticosteroizi pentru a reduce inflamaţia şi a calma pruritul. În cazuri severe, medicul dermatolog poate recomanda, pe termen, scurt, corticosteroizi orali. De asemenea, un tratament cu antihistaminice poate ajuta în controlul pruritului. Fototerapia şi unguentele imunosupresoare pot fi utilizate, la recomandarea medicului, însă pot provoca arsuri, respectiv pot scădea rezistenţa la infecţii. Dacă dishidroza este asociată cu transpiraţia palmară excesivă se poate apela şi la injecţii cu botox.
Îngrijirea pielii este esenţială pentru a preveni crăparea şi infectarea tegumentelor, precum şi modificările provocate de boală: adâncituri şi proeminenţe atât la nivelul pielii, cât şi al unghiilor, în zonele afectate.
Aplicarea de comprese reci şi umede cu apă sau apă de hamamelis pe tegumentele afectate, de 2-4 ori pe zi, timp de 15 minute, poate diminua mâncărimile. Lăsaţi mâinile să se usuce parţial, apoi aplicaţi o cremă emolientă, hidratantă sau reparatoare cu glicerină, dimeticonă sau alte ingrediente neiritante şi hipoalergenice. Utilizaţi crema de mâini ori de câte ori este necesar.
Măsuri de protejare a pielii afectată de dishidroză
- utilizarea de săpunuri blânde, dedicate pielii sensibile, pentru igiena corporală;
- purtarea de mănuşi de menaj fără latex, pentru a evita intrarea pielii în contact cu substanţe iritante sau toxice;
- îndepărtarea inelelor, ce menţin umezeală şi pot provoca iritaţii;
- purtarea de şosete şi mănuşi din bumbac.
O pauză de relaxare, inclusiv de la treburile casnice, va diminua nivelul de stres şi va susţine procesul de vindecare.