Hormonii sunt mesageri chimici, produși de glandele endocrine şi eliberaţi în sânge, care transmit semnale și reglează numeroase funcții, precum: metabolismul, creșterea, funcţionarea sistemului imunitar, funcţia sexuală şi reproducerea, ritmul cardiac şi pe cel circadian, starea psihică şi chiar temperatura corpului.
La bărbați, cei mai importanţi hormoni sunt testosteronul, ce joacă un rol crucial în dezvoltarea masei musculare, menținerea densității osoase, sănătatea sexuală și echilibrul emoțional, dar şi insulina, cortizolul şi hormonii tiroidieni.
Cauze ale dezechilibrelor hormonale la bărbaţi
Cele mai frecvente modificări hormonale au loc în adolescenţă şi după vârsta de 50 de ani, atunci când glandele endocrine devin active, respectiv îşi reduc activitatea. Totuşi, pe parcursul vieţii, pot apărea o serie de dezechilibre hormonale, cauzate de afecţiuni ale glandei tiroidiene (hipo sau hipertiroidism), pancreasului (diabet de tip 1), glandelor suprarenale (boala Addison), stres, alimentaţie deficitară nutritiv, obezitate şi expunere la substanţe chimice care perturbă sistemul endocrin (ftalaţi, pesticide și erbicide).
Simptome ale dezechilibrelor hormonale la bărbaţi
Corpul transmite întotdeauna semnale, mai uşor sau mai dificil de interpretat, pe care este important să le luaţi în considerare, pentru a identifica posibile dezechilibre hormonale. Acestea sunt:
- scăderea masei musculare, oboseală, libido redus, dificultăți de concentrare și depresie, în cazul scăderii testosteronului, ce poate provoca şi osteoporoză, dar şi creșterea în exces a masei musculare, acnee şi, uneori, agresivitate ca urmare a testosteronului crescut, asociat cu administrarea de steroizi.
- ginecomastie (dezvoltarea sânilor la bărbaţi), acumularea de grăsime abdominală și disfuncție erectilă pot apărea în cazul creşterii nivelului de estrogen în sânge, iar atunci când acest hormon scade, asociat cu scăderea testosteronului, semnele sunt: depresie, iritabilitate și creşterea în greutate.
- sindromul Cushing și perioadele prelungite de stres provoacă creștere în greutate, față rotundă, oboseală și hipertensiune arterială, pe fondul unui nivel crescut de cortizol, iar boala Addison, ce determină scăderea cortizolului, cauzează oboseală extremă, pierdere în greutate, amețeli și tensiune arterială scăzută.
- hipotiroidismul duce la oboseală, creștere în greutate, sensibilitate la frig și depresie, iar în hipertiroidism apar palpitații, insomnie, pierdere în greutate și nervozitate.
Dacă observaţi aceste simptome, mergeţi la medic şi efectuaţi analize specifice, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.