Afecțiuni Afecțiuni

Dexametazona: ce este, utilizări, beneficii și precauții

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 10 Jul. 2024
Dexametazona: ce este, utilizări, beneficii și precauții
  1. Ce este dexametazona

Dexametazona este un corticosteroid puternic utilizat pentru a trata diverse afecțiuni inflamatorii și autoimune, reacții alergice severe (de exemplu șocul anafilactic), boli pulmonare cronice, afecțiuni dermatologice dar şi cazurile severe de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2.

Cum funcționează dexametazona

Dexametazona acționează prin suprimarea răspunsului inflamator și imun al organismului. Ea inhibă eliberarea și activitatea substanțelor chimice care declanșează inflamația (precum citokine, prostaglandine și leucotriene) şi stabilizează membranele lizozomale, reducând astfel inflamația și edemul. De asemenea, dexametazona suprimă activitatea celulelor sistemului imunitar, ceea ce poate fi benefic în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi lupus.

Formele disponibile ale dexametazonei

Dexametazona este disponibilă în mai multe forme farmaceutice, adaptate pentru diferite moduri de administrare şi afecţiuni. Astfel, putem găsi în farmacii:

  • Tablete orale: utilizate pentru administrarea pe cale orală, doza fiind ajustată în funcție de afecțiune și răspunsul pacientului.
  • Solutie injectabilă: folosită în situații de urgență sau când este necesară o acțiune rapidă a medicamentului. Poate fi administrată intramuscular, intravenos sau intraarticular.
  • Picături oftalmice și unguent oftalmic: pentru tratarea inflamațiilor oculare.
  • Aerosoli inhalatori: utilizați în tratamentul bolilor respiratorii cronice, cum ar fi astmul.
  • Cremă sau unguent pentru aplicare topică: utilizate în tratarea diferitelor afecțiuni dermatologice inflamatorii.
  1. Dexametazona – indicaţii, utilizări în medicină şi beneficii pentru pacienţi

Dexametazona este indicată în afecţiuni inflamatorii şi autoimune, atât ca tratament de primă intenţie, cât şi atunci când boala nu reacţionează la alte medicamente prescrise. Iată principalele afecțiuni pentru care se utilizează dexametazona:

  • Boli inflamatorii și autoimune (artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic)
  • Boli alergice severe (astm bronșic, dermatite alergice)
  • Afecțiuni dermatologice (psoriazis, eczeme)
  • Afecțiuni oculare (uveite, conjunctivite)
  • Edem cerebral asociat cu tumori sau traume cerebrale
  • Boli respiratorii (boala pulmonară obstructivă cronică - BPOC)
  • Tratamentul paleativ al anumitor forme de cancer (în combinație cu alte medicamente)
  • Terapia de substituție în insuficiența suprarenală

Tratamentul COVID-19 cu dexametazonă

Dexamentazona are efect terapeutic la persoanele bolnave de COVID-19 de peste 7 zile, cu simptome severe, ce necesită ventilaţie artificială. Pacienţii cu simptome uşoare spre moderate nu trebuie să urmeze tratament cu dexametazonă, medicamentul interferând cu funcţionarea sistemului imunitar şi putând agrava evoluţia bolii şi opri vindecarea.

Dozarea și administrarea dexametazonei variază în funcție de tipul și severitatea afecțiunii tratate, de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, precum și de forma farmaceutică utilizată. Medicul va ajusta dozarea pe parcursul tratamentului, pentru ca acesta să fie eficient și sigur.

  1. Efecte secundare în administrarea dexametazonei

shutterstock_1704670837-min.jpg

Ca orice alt corticosteroid puternic, dexametazona are o serie de efecte secundare pe care este important să le cunoaşteţi.

Efectele secundare comune ale tratamentului cu dexametazonă afectează diferite sisteme ale corpului. Retenția de fluide se manifestă prin umflarea feței, a mâinilor și a picioarelor, ducând la creșterea în greutate, iar tulburările metabolice induse de dexametazonă includ hiperglicemie, o creștere a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate agrava diabetul zaharat existent la unii pacienţi. În sfera gastro-intestinală, dexametazona poate provoca ulcere gastrice sau duodenale și hemoragii, iar în cazuri severe, poate conduce la pancreatită.

Tulburările psihice și neurologice sunt, de asemenea, comune și includ insomnie, anxietate, depresie, euforie, confuzie și chiar psihoză în unele cazuri. Efectele musculoscheletale pot implica osteoporoză și slăbiciune musculară, cunoscută sub numele de miopatie. La nivel cutanat se pot observa subțierea pielii, vindecarea întârziată a rănilor, vergeturi și acnee. În plus, dexametazona poate crește riscul de infecții și poate masca simptomele acestora, din cauza supresiei sistemului imunitar.

Dexametazona poate provoca efecte secundare rare, dar severe, inclusiv hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă congestivă, care afectează sistemul cardiovascular. Ocular, poate duce la cataractă, glaucom și infecții oculare secundare. Tulburările hematologice includ creșterea numărului de globule albe (leucocitoză) și de trombocite (trombocitoză).

  1. Măsuri de precauție necesare pentru a minimiza riscurile tratamentului de dexametazonă

Pentru a minimiza riscurile asociate tratamentului cu dexametazonă, este esențial ca medicul curant să monitorizeze constant pacientul. Acest lucru include evaluarea periodică a funcției suprarenale, a nivelului de zahăr din sânge, a tensiunii arteriale și a densității osoase, prin analize şi screening. Medicul curant va ajusta doza pe baza acestor, evaluări pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Dacă urmaţi un tratament cu dexametazonă, trebuie să evitaţi întreruperea bruscă a tratamentului, deoarece poate duce la insuficiență suprarenală. De aceea, doza trebuie redusă treptat, sub supravegherea atentă a medicului, care trebuie să vă informeze despre importanța respectării schemei de reducere a dozei pentru a preveni problemele grave de sănătate.

Un alt aspect important este prevenirea osteoporozei, pe care o puteţi controla prin administrarea de suplimente cu calciu și vitamina D, precum și adoptarea unei diete echilibrate, pe bază de alimente bogate în calciu (lactate şi brânzeturi, sâmburi, nuci si seminţe, legume cu frunze verzi). De asemenea, trebuie să aveţi grijă să mențineţi un stil de viață activ şi sănătos pentru a controla greutatea și nivelul glicemiei din sânge, reducând astfel riscul de complicații metabolice și cardiovasculare.

Evitaţi expunerea la persoane bolnave și urmaţi măsuri stricte de igienă. Deoarece dexametazona suprimă sistemul imunitar, este crucial să fiţi conștienți de acest risc și să luaţi măsuri preventive adecvate. În cazul apariției unor simptome de infecție, anunţati imediat medicul.

  1. Interacțiuni medicamentoase ale dexametazonei

Dexametazona poate interacționa cu numeroase medicamente, influențând eficacitatea acestora sau crescând riscul de efecte secundare. Este important să informaţi medicul despre toate medicamentele pe care le luaţi, inclusiv suplimentele alimentare și remediile naturiste. Iată câteva dintre interacțiunile medicamentoase semnificative ale dexametazonei:

  • Anticoagulante (de exemplu, warfarina) – diminuarea efectului anticoagulantelor poate necesita ajustarea dozei pentru a le menține eficacitatea și pentru a evita riscul de tromboză sau hemoragii.
  • Antidiabetice – reducerea eficacităţii medicamentelor antidiabetice orale și a insulinei determină o monitorizare mai atentă a glicemiei şi o ajustare a tratamentului antidiabetic conform recomandărilor medicului.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – creșterea riscului de ulcer gastric și sângerări gastrointestinale necesită precauție și, în unele cazuri, utilizarea de medicamente pentru protecția mucoasei gastrice.
  • Vaccinuri – reducea eficacităţii vaccinurilor și creșterea riscului de infecții cu vaccinuri vii atenuate poate impune evitarea vaccinurilor vii și o discuție cu medicul despre momentul și tipul de vaccinare adecvat.
  • Alte imunosupresive şi alţi corticosteroizi – creşterea riscului de infecții și alte efecte imunosupresive impune monitorizarea atentă de către medic şi, poate, ajustarea tratamentului.
  1. Dexametazona - concluzii și recomandări

Pacienții care urmează tratament cu dexametazonă trebuie să respecte strict indicațiile medicului, să efectueze monitorizări periodice pentru a evalua efectele secundare și eventuale ajustări ale dozajului. Este important să mențină o dietă echilibrată, să evite expunerea la persoane bolnave și să adopte măsuri de igienă riguroasă. Întreruperea bruscă a tratamentului trebuie evitată, doza urmând să fie redusă treptat sub supravegherea medicului pentru a preveni riscurile.

 

Surse:

www.who.int  

https://www.drugs.com/

https://www.mayoclinic.org/

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități