Afecțiuni Afecțiuni

Deficitul de vitamina B12- cauze și simptome surprinzătoare

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 06 Aug. 2024
Deficitul de vitamina B12- cauze și simptome surprinzătoare

Vitamina B12 este esențială pentru formarea globulelor roșii din sânge (eritrocite), sinteza ADN-ului, funcționarea nervilor și menținerea funcției cognitive. Are un rol important în metabolismul general, are acțiune anabolică, este un factor de creștere și totodată un factor lipotrop.

 

Cauze mai puțin cunoscute ale deficitului de vitamina B12

Majoritatea știm că deficitul de vitamina B12 este mai frecvent la vegetarieni, deoarece aceasta se găsește aproape exclusiv în alimente de origine animală (pește, fructe de mare, carne, ouă, lactate). Chiar în cazul în care consumi aceste alimente, poti avea deficit de Vitamina B12, pentru că există și alte cauze pentru care aceasta nu este suficientă. Unele cauze sunt chiar surprinzătoare, precum: administrarea pe termen lung a unor medicamente care scad absorbția de B12 (inhibitorii de pompă de protoni (IPP) pentru hiperaciditate gastrică, metformin pentru reglarea glicemiei în diabet, anticonvulsivante, metotrexat etc.) sau încălzirea alimentelor la cuptorul cu microunde și alimentația fast food (procesarea excesivă scade conținutul de B12). Alte cauze ale deficitului pot fi: reducerea formării de factor intrinsec, hipoaciditatea gastrică, boala celiacă, boala Crohn, deficitul de acid folic sau nevoi crescute ale organismului (în cazul femeilor însărcinate, adolescenților, vârstnicilor).

 

Când să te gândești că ai putea avea deficit de vitamina B12?

Cele mai cunoscute simptome ale deficitului de vitamina B12 sunt legate de afectarea nervilor și anemia pe care o determină: senzație de oboseală inexplicabilă, paloare accentuată, slăbiciune musculară, amorțeală, furnicături ale extremităților membrelor, tulburări de vedere, scădere în greutate, limbă umflată și inflamată (glosită), scădere în greutate.

 

Manifestări surpinzătoare

Alte manifestări care apar ca urmare a tulburării de oxigenare cerebrală, demielinizării neuronilor și perturbării sintezei neurotransmițătorilor pot include: stări de tristețe sau de anxietate inexplicabile, sensibilitate emoțională exagerată, senzații stranii, tulburări de echilibru/amețeli la ridicarea bruscă în picioare, scăderea capacității de concentrare, tulburări de memorie, dificultăți de gândire și raționament, paranoia sau halucinații, dificultate la mers (împiedicare). Un alt simptom interesant relatat de pacienți este senzația că „le ard tălpile picioarelor”.

Rețineți

Aceste simptome sunt nespecifice deficienței de vitamina B12, dar asocierea a două-trei astfel de simptome trebuie să vă trimita la medic si să solicitați testarea în sânge a vitaminei B12.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități