Testare gratuită a glicemiei, în școlile din județul Iași
„Diabetul îți controlează viața. Trăiești după cum vrea pancreasul.”, mărturisește Gabriela Airinei, pacientă cu diabet tip 1 și co-fondatoarea asociației „Da, și eu pot!”. Cum ar fi ca fiecare dintre noi să-și dorească să rămână în controlul propriei sănătăți? Educația este primul și unul dintre cei mai importanți pași pentru a evita un diagnostic de diabet, și a te bucura de libertatea unui corp sănătos.
Gabriela, împreună cu soțul său, Cristian Airinei, a hotărât să ducă mai departe, în școli, cunoașterea dobândită ca pacient cu diabet, prin intermediul programului „Acces la sănătate, acces la viață”. Caravana a pornit la drum în 2018, în județele Giurgiu și Teleorman. Anul acesta, cu sprijinul farmaciilor Alphega, a ajuns în cinci școli din zona rurală a județul Iași.
Lecția despre diabet
Între 11 și 14 aprilie, inițiativa „Acces la sănătate, acces la viață” s-a desfășurat în școlile din localitățile Dobrovat, Miroslava și Ciurea. 281 de copii au beneficiat de testarea glicemiei, calcularea indicelui de masă corporală, și de foarte multe informații valoroase pentru înțelegerea și prevenția diabetului: ce este diabetul și cum poate fi tratat, cum pot fi recunoscute simptomele, mituri despre această afecțiune, alimentația pacientului cu diabet și importanța sportului în prevenirea și gestionarea diabetului.
Glicemie și greutate
Din fericire, aproape toți copiii testați au avut rezultate considerate normale, excepție făcând doi dintre aceștia. În ceea ce privește măsurarea greutății și calcularea indicelui de masă corporală (IMC), 48% au fost încadrați ca subponderali, 44% ca normoponderali, 6% ca supraponderali și 2% cu obezitate de gradul I.
Școlarul „dulcinel”
Printre copiii care au luat parte la acțiunile caravanei a fost și un baiețel diagnoticat cu diabet tip 1, insulinodependent. Iată ce povestește Gabriela despre interacțiunea cu el: „Am descoperit că băiețelul, care știa răspunsurile la tot ceea ce noi întrebam, este un dulcinel (așa le spun eu celor cu diabet tip 1). L-am rugat să ne povestească despre el, și am primit o lecție pe cinste despre ce înseamnă un bun management al diabetului. A fost un moment emoționant, având în vedere că este doar un copil. Conștient de afecțiunea pe care o are, acesta era foarte zâmbitor și mereu optimist.”
DA, și eu pot!
Proiectul „Da, și eu pot!” este rezultatul unor experiențe personale ale celor doi inițiatori, Gabriela și Cristian Airinei. Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticată cu diabet tip 1 în anul 2002, an în care a început lupta ei cu monitorizarea glicemiei. Gabriela a reușit să dea sens bolii sale și să devină un adevărat purtător de cuvânt și o persoană care inspiră prin determinarea sa. Povestea ei devine aproape sinonimă cu provocările pe bicicletă pe care le-a trecut cu brio:
- 2017 – A devenit prima persoană cu diabet tip 1 care a făcut „Turul României pe bicicletă”;
- 2018 – A parcurs „Interiorul Carpaților pe bicicletă”;
- 2018 – Participă la „Fletche Romania", 260 km parcurși într-o singură zi;
- 2019 – „Go West, România de la est la vest”, peste 1000 km pe bicicletă;
- 2020 – „Dunărea, de la intrarea în România până la vărsare”.
Vă invităm să citiți mai multe informații despre proiectele „DA, și eu pot!” pe dasieupot.ro .