Afecțiuni Afecțiuni

Cum știi dacă ai rezistență la insulină

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 01 Oct. 2024
Cum știi dacă ai rezistență la insulină

Ce este rezistența la insulină?

Rezistența la insulină este o tulburare în care celulele din mușchi, țesut adipos și ficat nu răspund corespunzător la acțiunea insulinei, hormonul care ajută la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge. Poate afecta pe oricine – nu trebuie să aveți diabet – și poate fi temporară (de exemplu, după utilizarea corticosteroizilor) sau cronică. Factorii care contribuie la rezistența la insulină sunt excesul de grăsime corporală, în special în jurul abdomenului, lipsa de activitate fizică, stresul, consumul excesiv de carbohidrați sau grăsimi nesănătoase și mâncatul frecvent.

Rezistența la insulină conduce la creștere în greutate și tot rezistența la insulină este principalul motiv pentru care nu reșusești să slăbești.

Cum știi dacă ai rezistență la insulină?

Te poți gândi că ai rezistență la insulină dacă prezinți:

  • obezitate abdominală (circumferința abdominală peste 88 cm la femei și peste 98 cm la bărbați)
  • indice de masă corporală > 28
  • poftă exagerată de dulce, senzație constantă de foame
  • dificultăți de concentrare, ceață mentală
  • lipsă de energie, oboseală cronică
  • glezne umflate
  • piele îngroșată, închisă la culoare în spatele genunchilor, ceafă, coate sau gât (acantoza nigricans)
  • urinări frecvente, în special nocturne
  • sindromul ovarelor polichistice
  • istoric familial de diabet zaharat de tip II
  • hipertensiune arterială sau niveluri anormale ale lipidelor in sânge
  • stil de viata sedentar
Test simplu:
Stai drept și privește în jos.
Dacă nu îți vezi picioarele, testează-ți rezistența la insulină.

Testarea rezistenței la insulină

Rezistența la insulină se poate determina printr-un calcul matematic simplu, prin determinarea în sânge, pe nemâncate (după minim 8 ore de post alimentar), a glicemiei bazale și insulinemiei bazale.

Gradul de insulinorezistență este calculat utilizând indicele HOMA-IR (homeostasis model assessment for insulin resistance), după formula:

HOMA-IR = (insulină (µU/mL) x glicemie (mg/dL))/405.

Valori de referință

  • <2:    normal
  • >2:    posibil rezistență la insulină
  • >2.5: probabilitate crescută de rezistență la insulină
  • >5:    rezistență crescută la insulină

Interpretarea rezultatelor se face de către medic, deoarece acesta va corela rezultatul cu alte analize și cu simptomele, pentru un diagnostic corect și recomandări personalizate pentru fiecare pacient.

Rezistența la insulină este punctul de pornire pentru mai multe afecțiuni cronice care afectează calitatea vieții (steatoză hepatică, boală coronariană, hipertensiune arterială, diabet zaharat tip II). Este reversibilă dacă este descoperită precoce și se intervine prompt prin eliminarea factorilor de risc și modificările necesare în alimentație și stilul de viață.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități