Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
De ce trebuie să mergi la doctor dacă nu te doare nimic?
"Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul, ci și perspectiva unui om." James H. West
Cât de sănătoși suntem?
Dacă suntem atenți, în jurul nostru observăm că astăzi aproape nu există familie în care cineva să nu sufere de o anumită boală.
Globalizarea și industrializarea au adus, pe lângă progresul tehnologic, o deteriorare importantă a sănătății omului.
Bolile grave, boli alta dată rare și multe boli noi sunt acum foarte frecvente. Bolile cardiovasculare, demența Alzheimer, cancerul, diabetul, bolile autoimune, alergiile, depresia, anxietatea - afectează în prezent un număr alarmant de persoane la nivel mondial.
De ce trebuie să ne îmbolnăvim cu bună știință?
Majoritatea bolilor își au rădăcina în stilul de viață, în felul în care trăim noi înșine dar și în felul în care relaționăm cu ceilalți oameni și cu natura.
Oamenii sunt din ce în ce mai sedentari, muncesc la birou sau în alte spații închise și se relaxează pe canapea, privind la TV sau accesând telefonul mobil.
Mediul în care omul trăiește este tot mai poluat. Apa nu mai este curată. Alimentele sunt din ce în ce mai rafinate, aditivate sau modificate genetic. Animalele sunt crescute cu hormoni de creştere. Fructele şi legumele sunt la rândul lor modificate genetic și tratate cu pesticide și alte substanțe nocive pentru sănătate.
Natura modificată agresiv de om ajunge în final să-l îmbolnăvească.
Dar sănătatea nu privește numai corpul fizic al unei persoane. Oamenii împovărați de griji suferă din ce în ce mai mult cu sufletul. Cu o viață din ce în ce mai aglomerată, ei devin din ce în ce mai însingurați.
De ce omul vrea să nu mai simtă nicio durere?
Dacă ar fi să caracterizăm omul contemporan din perspectiva felului în care își trăiește viața și din punct de vedere al atitudinii față de suferință, observăm o tendință generală de a alerga contracronometru și o dorință a omului să nu mai simtă nicio durere.
Imediat ce copilul are o stare subfebrilă sau cea mai mică durere, mămica aleargă la dulapul de medicamente să caute un analgezic.
Majoritatea adolescentelor, fumătoare și sedentare au în poșetă un antispastic și un antiinflamator, ‘’preventiv’’, în special pentru dureri menstruale.
Angajații din corporații nu își pot permite luxul de a absenta de la birou pentru o durere sâcâitoare care le scade performața. O zi de concediu medical ar fi devastatoare pentru carieră, nu-i așa?
Durerea nu este dăunătoare!
Este timpul să ne oprim și să ascultăm semnele corpului nostru. Durerea este un semnal de alarmă. Organismul ne atrage atenția că ceva nu este în regulă.
Nu durerea trebuie anihilată, ci cauza pentru care ea a apărut.
Acest lucru este valabil și pentru alte simptome. Nu trebuie să tratăm oboseala cu medicamente tonice, sângerările cu hemostatice, arsurile gastrice cu antiacide etc.
Trebuie să aflăm întâi de ce apar aceste simptome. Care sunt cauzele? Ce anume este greșit în felul în care trăim?
Îndepărtarea simptomelor cu medicamente, întârzie prezentarea la medic și boala evoluează în tăcere.
Bolile grave nu dor
În prezent, observăm că omenirea se confruntă cu boli grave, care nu mai dor.
Acest fapt este rezultatul modificării reactivităţii organismului.
Pneumonia clasică cu tuse, cu febră și junghi toracic este din ce în ce mai rară astăzi.
Diabetul evoluează chiar și zece ani fără niciun semn și este depistat prin apariția unor complicații: gangrena unui deget, neuropatie, afectarea nervilor, a vederii, a inimii sau a rinichilor.
Hipertensiunea arterială nu doare, nu are niciun simptom în majoritatea cazurilor. Se poate depista după ani de evoluție, când ajunge să îmbolnăvească inima și persoana afectată face un accident vascular cerebral.
Cancerul este cea mai gravă boală și este depistat, în majoritatea cazurilor, în stadii terminale, când durata de supraviețuire se rezumă la câteva luni și în cel mai fericit caz la câțiva ani.
Majoriatea bolilor cronice pot fi prevenite
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din decesele premature cauzate de bolile de inimă și de accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. Cel puțin o treime din cancere pot fi evitate prin adoptarea unei alimentații sănătoase.
Milioane de vieți ar putea fi salvate atât de simplu. Și totuși PREVENȚIA încă nu se află pe lista priorităților noastre.
Niciodată nu este prea târziu pentru prevenție
Prevenția înseamnă atât prevenirea unei boli (prevenție primară) cât și prevenirea complicațiilor bolii respective (prevenție secundară).
Ești sănătos?
Mergi la medic și află ce poți să faci pentru a evita unele boli.
Suferi deja de o anumită afecțiune?
Mergi la medicul tău și întreabă-l cum poți evita complicațiile.